Exministryně Kovářová vytočila feministky. Erik Best to označil za „prezidentský proslov“

07.01.2020 19:04

V USA začal soudní proces se slavným filmovým producentem Harveym Weinsteinem, jenž čelí podezření, že sexuálně obtěžoval několik desítek žen. Producent tvrdí, že je nevinný, a pokud mezi ním a ženami k sexu došlo, byl to sex dobrovolný. Spisovatelka a právnička Daniela Kovářová se k případu producenta vyjádřila způsobem, který přiměl amerického novináře Erika Besta hlasitě zatleskat. Best dokonce naznačil, že pronesla prezidentský proslov.

Exministryně Kovářová vytočila feministky. Erik Best to označil za „prezidentský proslov“
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

Česká právnička, spisovatelka, advokátka se specializací na rodinnou problematiku v České televizi zdůraznila, že je nadšená procesem slavného producenta a kampaní MeToo, která se kolem případu rozpoutala. „Jinak jsem tou kampaní obecně nadšená, protože my komentátoři, kteří se zabýváme vztahy, tak se tím můžeme zviditelnit, můžeme o tom mluvit. Řada žen, které vystoupily a označily muže, si tak přišla k hezkému balíku, takže já myslím, že je to vlastně výborná kampaň a ještě dlouho nás bude živit,“ pravila Kovářová, která svým celkovým přednesem dávala najevo, že se ke kampani MeToo staví opravdu hodně kriticky.

„Já jsem hodně přemýšlela o tom, jestli tady budu vážná, seriózní, jestli na té kampani alespoň něco dobrého najdu, např. to, že se ženy mají ozvat, když jim muži dělají něco, co nechtějí, ale myslím si, že to ženy v dnešní době vědí i bez toho a jako právník jsem vlastně plná rozčílení, protože to je kampaň, která pošlapává všechno, čím právníci žijí, žádná presumpce neviny, žádné promlčení, žádný spravedlivý proces. Takže já jsem velká kritička celé té kampaně. Naštěstí jsme u nás nenasedli na tu americkou vlnu,“ oddechla si Kovářová.

Spisovatelka Petra Hůlová, která zavítala do Událostí, komentářů ČT spolu s Kovářovou, nabídla na celou kauzu trochu jiný pohled. Prohlásila, že se jasně ukazuje, jak je v našem světě propojena krása žen a moc mužů, kdy mezi oběma pohlavími dochází nejen k nechtěnému sexu, ale bohužel i k sexu konsenzuálnímu, „kdy ty ženy de facto se sebou zacházejí jako s určitou komoditou a tu svoji komoditu směňují za tu moc“, kroutila hlavou dáma, která tuto situaci považuje za smutnou a má pocit, že se ženy chovají nedůstojně vůči sobě samým.

Kovářová oponovala, že takto to probíhalo téměř odpradávna, ženy měly krásu a sex a muži měli moc a peníze a směňovali to spolu na trhu. Hůlová okamžitě myšlenku Kovářové odmítla s tím, že podobný styl přemýšlení je třeba překonat.

Kovářovou však nepřesvědčila, právnička a někdejší ministryně spravedlnosti vyjádřila dokonce obavu, že kampaň MeToo poškodí mladou generaci. Muži predátoři se prý touto kampaní odradit nedají a slušní mladí muži budou mít pomalu strach oslovit krásné mladé ženy, které se jim budou líbit, aby se náhodou nedostali do problémů.

Americký novinář Erik Best slovům Kovářové zatleskal. „Vtipná, věcná, okouzlující, prezidentská,“ konstatoval.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…