Exnáměstek Kouda a tři ředitelé ROP Severozápad ovlivnili dotace za 1,4 miliardy

10.01.2014 12:17

Bývalý náměstek ústecké exhejtmanky Pavel Kouda a tři ředitelé ROP Severozápad podle žalobce ovlivňovali evropské dotace za 1,4 miliardy korun. Z této částky úřad později rozdělil nejméně 922 milionů. Vyplývá to z textu obžaloby.

Exnáměstek Kouda a tři ředitelé ROP Severozápad ovlivnili dotace za 1,4 miliardy
Foto: fcb
Popisek: Pavel Kouda

Státní zástupce obžaloval v kauze machinací s dotacemi osm lidí, mimo jiné bývalého náměstka hejtmanky Pavla Koudu (ČSSD), tři bývalé ředitele úřadu ROP Severozápad Petra Kušnierze, Pavla Markvarta a Petra Vráblíka nebo úřednici Irenu Kotlanovou. Viní je ze zneužití pravomoci úřední osoby, poškozování finančních zájmů Evropské unie, případně obou skutků. Kotlanová má status spolupracující obviněné.

Podle obžaloby ovlivnili obžalovaní dotace za více než 1,4 miliardy korun, 922 milionů ROP Severozápad nakonec proplatil. V seznamu projektů, které měli obžalovaní ovlivnit, jsou projekty měst a obcí i soukromých investorů.

Kouda předložil seznam projektů, které měly uspět. Litvínov z nich vyškrtl

Tehdejší náměstek hejtmanky Kouda podle obžaloby předložil dubnu 2011 Kotlanové seznam projektů, u kterých požadoval, aby dotaci získaly. Mimo jiné šlo o modernizace lyžařských středisek v Krušných horách, vybudování muzea vývoje a tradic myslivosti v Libouchci na Ústecku nebo Integrovaný dopravní systém Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. "Své pokyny doplnil pohrůžkou propuštění přesněji neurčených zaměstnanců úřadu regionální rady ze zaměstnání, čímž závažným způsobem ohrozil objektivnost a nezávislost hodnocení daných projektů a způsobilost proplacení dotačních prostředků," píše v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan. Kouda podle obžaloby chtěl, aby v hodnocení naopak neuspěl projekt Litvínova na rekonstrukci Valdštejnského zámku.

Starosta Litvínova Milan Šťovíček (nez.) ČTK potvrdil, že město evropskou dotaci skutečně nezískalo. "Šlo o projekt za zhruba 80 milionů korun, dotaci z ROP Severozápad jsme nedostali. Nakonec jsme uspěli s žádostí o státní dotaci," řekl ČTK Šťovíček.

Bývalí ředitelé úřadu podle obžaloby machinovali s externími hodnotiteli projektů. Namísto jejich losování je dosazovali přímo. V systému hodnocení projektů měli experti klíčovou roli, na základě jejich bodování se o přidělení dotace rozhodovalo. Kušnierz měl takto ovlivnit složení expertů, kteří hodnotili například stavbu hotelu Větruše v Ústí nad Labem nebo Apartmánů 99 v Chomutově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…