Exnáměstek ministra obrany: Globální válka s terorismem byla chyba

11.09.2011 9:14

Nejdůležitějším ponaučením z 11. září 2001 je přinejmenším pro Ameriku poznání, že zahraniční politika země by se měla řídit padesát let starou radou prezidenta Dwighta Eisenhowera. Bývalý náměstek amerického ministra obrany Joseph S. Nye v úvaze zveřejněné v magazínu Víkend Dnes připomíná, že zněla: Neplést se do okupačních válek na pevnině a soustředit se na udržování síly americké ekonomiky.

Exnáměstek ministra obrany: Globální válka s terorismem byla chyba

Tvrdá vojenská síla je nezbytná pro potírání terorismu v podání lidí, jako byl bin Ládin, avšak měkká síla myšlenek a legitimity je nezbytná pro získání srdcí a myslí většinových muslimských populací. To je podle bývalého náměstka amerického ministra obrany Josepha S. Nye jedno z klíčových ponaučení z 11. září.

„Nejdůležitějším ponaučením z 11. září 2001 je však přinejmenším pro Ameriku poznání, že zahraniční politika země by se měla řídit padesát let starou radou prezidenta Dwighta Eisenhowera: Nepleťte se do okupačních válek na pevnině a soustřeďte se na udržování síly americké ekonomiky," píše Joseph S. Nye v úvaze uvedené v magazínu Víkend Dnes.


Bush měl svou reakci formulovat jako odpověď al-Káidě

Podle exnáměstka ministra obrany se prezident George W. Bush dopustil taktické chyby, když vyhlásil „globální válku s terorismem". Byl by udělal lépe, kdyby svou reakci formuloval jako odpověď al-Káidě, která vyhlásila válku USA. „Globální válka byla dezinterpretována tak, že se jí ospravedlňovala široká paleta akcí včetně pomýlené a drahé války v Iráku, která poškodila obraz Ameriky," upozorňuje Joseph S. Nye.

Navíc si mnoho muslimů vyložilo termín „globální války" nesprávně jako útok na islám, což sice nebylo americkým záměrem, ale nahrálo to bin Ládinově snaze očernit vnímání USA v klíčových muslimských zemích. „Menší aktér nemůže konkurovat většímu v oblasti vojenské síly, avšak může používat násilí k tomu, aby určoval světovou agendu a vytvářel interpretace, jež ovlivňují měkkou sílu jeho cíle," poukazuje autor knihy Budoucnost síly.

Během pomýlené války se těžiště světové ekonomiky posunulo do Asie

Bin Ládinovi se sice nepodařilo napáchat USA takové škody, v jaké doufal, ale dokázal na celé desetiletí ovládnout světovou agendu a vzhledem k pošetilosti počáteční americké reakce mohl přinutit USA k vynaložení větších nákladů, než bylo nutné. „Nefinancované válečné náklady v objemu jednoho bilionu nebo i více dolarů přispěly k rozpočtovému schodku, který dnes sužuje USA," připomíná Joseph S. Nye.

Zároveň mohou být podle profesora Harvardovy univerzity skutečnou cenou za 11. září náklady příležitostí. „Zatímco se těžiště světové ekonomiky postupně přesouvalo do Asie, USA se po většinu prvního desetiletí zaobíraly pomýlenou nevynucenou válkou na Blízkém východě," uvádí další důležitý důsledek 11. září exministr amerického ministra obrany.

K věci:

Američan fandí Hájkovi: Racionálně uvažující lidé by s ním problém neměli 

Hájek o 11. září 2001 letos pomlčí. Má zákaz od prezidenta 

Šéf KSČM Filip nevěří verzi USA o 11. září. Jen záminka pro války 

Foto: paulczynski.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…