Expert: Je strategickou chybou prosazovat naše hodnoty v islámských zemích

10.01.2015 20:04

Chce-li se k nám někdo přistěhovat, je vítán, ale musí respektovat zdejší zvyklosti, uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz bývalý šéf Centra pro výzkum stresu, sociolog Jaroslav Sýkora. Ten se dlouhodobě také věnuje bezpečnostním otázkám a spolupracuje s kosmickými úřady či agenturami pro letectví a kosmonautiku NASA a ESA.

Expert: Je strategickou chybou prosazovat naše hodnoty v islámských zemích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

V úvodu rozhovoru ale upozorňuje, že lidé, kteří byli rukojmími džihádistů ve Francii a kteří zajetí přežili, tak paradoxně mohou být pro své okolí nebezpeční.

Přeživší rukojmí se vlivem prožitého stresu mohou sami stát nebezpeční

Podle Sýkory se u těchto lidí může časem projevit prožitý stres kolapsem s šílenými či jen těžko představitelnými konci. „Třeba i sebevraždou. Anebo mohou v nervovém kolapsu či afektu někoho i zabít,“ varuje. Takový kolaps prý může odstartovat například nejapný žert, nebo pohled na něco neočekávaného - třeba na zakuklence či ústí hlavně, kterou na vás kamarád jen tak z hecu zamíří.

Stejně nebezpečný prý může být po takovém zajetí, kdy vám teroristé vyhrožují smrtí a několik rukojmích před vámi i zabijí, i pocit permanentního strachu a pronásledování. Proto by prý odbornou pomocí neměl nikdo, kdo prošel zajetím džihádistů, pohrdat.

Napětí ve společnosti po teroristické akci může vyústit v krveprolití

Sýkora ale poukazuje i na to, že stres a napětí po každé teroristické akci se nebezpečně hromadí i ve společnosti. „Samozřejmě, že to pak může - stejně jako u přeživších zajatců - vyústit pod vlivem nějakého spouštěče v krveprolití,“ varoval.

Podle Sýkory každá společnost, která prochází civilizačně nelehkým vývojem, potřebuje terapii. „Lidé musí mít inspiraci a sílu, aby to společně zvládli,“ uvedl a při této příležitosti zkritizoval české politiky za to, že neustálými hádkami evokují v lidech malomyslnost, slabost, nechuť k věcem veřejným a třeba i postavit se zlu.

Prosazování západních hodnot v islámských zemích je strategickou chybou

Za velkou, až strategickou chybu označil to, že Západ se snaží své hodnoty prosazovat i v islámských zemích. „Lidé z těchto odlišných - tím neříkám, že méněcenných - kultur to nemohou nikdy přijmout. Nemá tedy cenu se o to bláhově (a jak se ukazuje, i riskantně) pokoušet,“ upozornil s tím, že v opačném případě se stáváme my těmi agresory, kteří útočí na hodnoty jiných kultur a národů.

Na druhou stranu upozorňuje, že pokud někdo chápe islám jako návod k tomu, že je ho nutné šířit jen bojem a ne slovem či srdcem, tak je nutné se tomu postavit. „A v případě nutnosti i ozbrojenou silou. S terorem je soužití nemožné,“ uvedl.

Připouští, že za jistých okolností může západní civilizace na svou toleranci zahynout. „Když se nebudeme svých demokratických ideálů pevně držet a v případě nutnosti je i nekompromisně bránit,“ poznamenal a dodal: „Chce-li se k nám tedy někdo přistěhovat, tak je vítán. Musí ale respektovat zdejší zákony a hodnoty. Pokud to ale respektovat nehodlá, tak ať zůstane tam, kde je, nebo ať odejde. Všem by mělo být jasné, že přes tohle pravidlo nejede vlak,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…