Expert ODS se rozjel: Vláda nechce šetřit, jen se chce zalíbit Bruselu

14.05.2014 22:30

Fiskální pakt Evropské unie dnes ve sněmovně prošel do druhého čtení. Stalo se tak až po tříhodinové debatě a smlouvu teď projedná zahraniční, rozpočtový a evropský výbor. ODS před přijetím smlouvy varuje. Ekonomický expert strany Jan Skopeček ve středečních Událostech, komentářích České televize vysvětloval proč. Proti usedl místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Volný (ANO).

Expert ODS se rozjel: Vláda nechce šetřit, jen se chce zalíbit Bruselu
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Skopeček, člen Výkonné rady ODS a někdejší výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

„Vládní koalice chce fiskální pakt přijmout, ale s výhradami proti některým bodům. Tyto by Česko prozatím nepřijalo. V podstatě se začleníme do té skupiny, která uvažuje o euru, budeme se moct zúčastnit klíčových jednání a nebudeme na okraji,“ podotkl na úvod Volný.

Skopeček upozornil, že země, které neplní fiskální pravidla, mohou být pohnány k odpovědnosti evropskými orgány. Vláda se tváří, že chce fiskální pakt přijmout, ale bez této zodpovědnosti, prohlásil Skopeček. Volný k tomu dodal, že napřed se musí česká ekonomika dostat do kondice a pak můžeme přijmout pakt v kompletní podobě.

„Já si nemyslím, že je dobré postavit se po bok zemí z tohoto hlavního proudu, které mají rozpočtové problémy. My si nemyslíme, že je pro Česko dnes dobré směřovat do měnové unie, která se stává unií dluhových transferů,“ podotkl Skopeček. Obratem dodal, že právě ODS v minulé vládě navrhovala přijetí fiskální ústavy, ale dnešní vládní ČSSD byla tehdy proti. Od toho Skopeček dovozuje, že se chce tato vláda jen zalíbit Bruselu, ale s šetřením to nemyslí vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…