Expert: Postoj ČR k Rusku na Ukrajině souvisí s roky 1938 a 1968

25.04.2014 17:30

Nekompromisní postoj českých představitelů k Rusku a jeho zásahu na Ukrajině souvisí s traumaty z let 1938 a 1968, kvůli nimž je Česko citlivé k intervencím mocností na území jiných států. ČTK to dnes na konferenci k pátému výročí projektu Východního partnerství v Praze řekl významný německý politolog Kai-Olaf Lang. Na Ukrajině se podle něj nyní odehrává velký geostrategický konflikt, v němž Rusku jde především o znemožnění sbližování souseda s Evropskou unií a zachování si vlastního mocenského vlivu.

Expert: Postoj ČR k Rusku na Ukrajině souvisí s roky 1938 a 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Lang působí na Německém institutu pro mezinárodní a bezpečnostní otázky a patří k předním německým znalcům středoevropské politiky. Nedávná, poměrně radikální, vyjádření prezidenta Miloše Zemana o nutnosti vyslat na Ukrajinu jednotky NATO, pokud do země vstoupí ruští vojáci, nebo o posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v zemích sousedících s Ukrajinou podle něj souvisejí se špatnými zkušenostmi Čechů z nedávné minulosti.

Z pohledu Ruska je Ukrajina úhelným kamenem geopolitického pořádku

„Podle mě to může souviset s kombinací traumat z let 1968 a 1938. Že jste obecně na pozoru, když jde o intervence mocností, o ochranu menšin, když se rozhoduje o věcech, aniž by člověk seděl u jednoho stolu s těmi, kdo rozhodují," uvedl v narážce na diktát evropských mocností z roku 1938, nařizující Československu vzdát se pohraničních oblastí, a na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa o 30 let později. Tento citlivý postoj je podle Langa už zakořeněn v české politice.

Na Ukrajině jde podle něj o velký geostrategický konflikt zájmů. „Z pohledu Ruska je Ukrajina úhelným kamenem geopolitického pořádku v postsovětském prostoru, a pokud se Ukrajina úspěšně připojí k Západu a k Evropě, ztratí Rusko vliv," uvedl. Rusku podle Langa jde hlavně o to mít „páky", jak sblížení Ukrajiny s EU ztížit nebo dokonce znemožnit.

Další intervence Moskvy na Ukrajině

Jednou z těchto pák by podle něj mohlo být spolurozhodovací právo Moskvy v otázce další orientace zahraniční a bezpečnostní politiky Ukrajiny. To ale podle Langa Západ nejspíš nepřipustí. Za pravděpodobnější považuje, že by Rusové mohli získat vliv na vnitřní uspořádání Ukrajiny, například pomocí vytvoření obdoby Republiky srbské na Ukrajině. Republika srbská je jednou ze dvou federálních součástí Bosny a Hercegoviny vytvořených po válce na Balkáně v 90. letech minulého století.

„Rusové by tak v budoucnu mohli, pokud se z jejich pohledu bude situace špatně vyvíjet a Ukrajina se konsoliduje, mít vždy možnost aktivizovat své struktury v zemi," soudí Lang. Nevylučuje ani přímou vojenskou intervenci Moskvy na východě Ukrajiny, i když jen v omezené míře na ochranu ruské menšiny. „Výsledkem na Ukrajině tak může být studený konflikt s přítomností ruských vojáků a Republika srbská," odhadl Lang budoucí vývoj v krizovém regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…