Expert: Vítězství Donalda Trumpa? Bomba

29.09.2016 11:54

Vítězství Clintonové by podle historika Jana Koury znamenalo pokračování v tradičních kolejích v politice USA, vítězství Trumpa zase bombu a zdvižený prst pro celý euroatlantický svět. Koura to uvedl v rozhovoru pro server Echo24.

Expert: Vítězství Donalda Trumpa? Bomba
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Upozornil také na to, že zdravotní stav kandidáta na prezidenta USA je vždycky důležitým předvolebním tématem. A tak je možné, že nedávný kolaps Hillary Clintonové bude hrát pro pár tisíc voličů rozhodující roli. „Nicméně první průzkumy veřejného mínění poté tvrdily, že to s jejími preferencemi nehnulo. Záleží ale, kdo ten průzkum zadával nebo z jakých sociologických metod vycházel. Někdy se průzkumy trefí, někdy ne. V USA v nich ale zase až tak velké odchylky nebývají. Průzkumům, které tvrdí, že má Clintonová mírný náskok, bych proto i věřil,“ uvedl Koura.

Celý text je ZDE

Jak nakonec volby dopadnou si tipovat netroufá. „Ačkoliv podle některých průzkumů Clintonová vedla o 8 procent a aktuálně je to kolem 4 procent, tak nemůžeme říct, že by byla jednoznačná favoritka. Její vítězství by každopádně znamenalo pokračování v tradičních kolejích v politice USA, vítězství Trumpa by byla obrovská bomba a zdvižený prst pro celý euroatlantický svět. Vždyť i někteří kandidáti v Evropě začali používat podobný politický styl jako on a získávají čím dál vyšší oblibu. Vítězství Trumpa proto povede k širším debatám nejen o zastupitelské demokracii, ale i o populismu a politických elitách,“ myslí si Koura.

Připouští, že se může opakovat rok 2000, kdy proběhly jedny z nejtěsnějších voleb v historii USA mezi Georgem W. Bushem a Alem Gorem. Hlasy se tehdy musely dokonce ručně přepočítávat na Floridě.

Donald Trump prý nemá obdoby v tom, že nikdy nebyl politikem. „Takový Dwight Eisenhower byl před zvolením veřejně činný, i když jen z pozice armádního generála. Ronaldu Reaganovi se zase vysmívali, že byl pouhý herec, jenže on předtím osm let působil jako guvernér Kalifornie, takže nemalé politické zkušenosti měl. Trump nemá zkušenosti žádné, proto je těžko čitelným kandidátem. Což je ovšem něco, co mnoho lidí láká společně s tím, jak se Trump vymezuje proti establishmentu, proti zakořeněným politikům včetně Clintonové,“ uvedl Koura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…