Expert českých odborů: Na důchody bude. Zachrání nás mladí přistěhovalci

04.08.2014 12:11

Vít Samek, člen vládní komise pro přípravu změn v důchodovém systému a místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů, navzdory nepříznivé demografické předpovědi věří, že státní důchodový systém nezkrachuje. Rostoucí počet důchodců podle něj totiž vyrovnají mladí imigranti z „třetího světa“.

Expert českých odborů: Na důchody bude. Zachrání nás mladí přistěhovalci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci, ilustrační foto

„Lidé mají vědět, že i nadále budou dostávat státní důchody ve slušné výši. Systém se musí průběžně korigovat, ale rozhodně není nutné dělat revoluční změny,“ odmítl Samek v rozhovoru pro Aktuálně.cz spekulace o možné zhroucení důchodového systému.

Nedostatek peněžních prostředků na vyplácení důchodů, který by v budoucnu mohl nastat v důsledku ubývání lidí v produktivním věku a exponenciálnímu růstu počtu důchodců totiž nepovažuje místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů za nepřekonatelný problém.

Imigranti z třetího světa zaplatí důchody

V Česku totiž podle jeho mínění již díky imigraci počet lidí nepatrně vzrůstá. „Pozitivní přitom je, že přicházejí především mladší lidé v produktivním věku. Ti jsou z ekonomického hlediska pro nás nejvýhodnější, stačí jim jen zajistit práci. Budou-li ji mít, pak budou dotovat náš důchodový systém, protože s sebou nepřinášejí skrytý dluh spočívající v nákladech na péči od narození do vstupu na trh práce,“ předestřel možné řešení demografické krize, které by vytrhlo trn z paty důchodovému systému.

Imigrace ze třetích zemí, i přes řadu problémů, které s sebou přináší, stručně řečeno představuje v očích Samka nástroj, který dokáže levně nahradit chybějící národní populaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…