Expert na Francii před kamerami ČT: Až bude mít Le Penová svůj poslanecký klub, to bude teprve tanec

21.04.2017 20:18

Moderátorka Světlana Witowská přivítala v pátečním Interview ČT24 bývalého velvyslance ČR ve Francii Pavla Fischera. Zeptala se ho na předvolební situaci ve Francii. Francouzi a Francouzky půjdou už tuto neděli k volebním urnám a šanci uspět mají hned čtyři kandidáti – nacionalistka Marine Le Penová, pravicový expremiér François Fillon, středolevý kandidát Emmanuel Macron a politik radikální levice Jean-Luc Mélenchon. Jak s šancemi kandidátů zamíchá teroristický útok na Champs-Élysées?

Expert na Francii před kamerami ČT: Až bude mít Le Penová svůj poslanecký klub, to bude teprve tanec
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Le Pen, Fillon, volby

Útok v centu Paříže podle Fischera ovlivní prezidentské volby velmi zásadně.

„On je ovlivní zásadně. Je to útok v centru Paříže na příslušníky bezpečnostních složek a stalo se to v době těsně před volbami, kdy je třeba na to reagovat, ale už to nelze postupně korigovat. Kandidáti se vyjádřili, ale ve svých prohlášeních udělali chyby, což se projeví ve volbách. Např. pan Fillon, který říkal, že je třeba navýšit počet policistů o 13 tisíc a bylo mu připomenuto, že to byl právě on, kdo před lety počet policistů snížil o oněch 13 tisíc,“ připomněl host.

Někteří migranti a potomci migrantů volí Le Penovou

Současně je přesvědčen, že slušně zareagoval Emmanuel Macron. Poněkud překvapivé podle Fischera je, že Jean-Luc Mélenchon se jen okrajově vyjadřuje k otázkám bezpečnosti. Jsou to sice už asi čtvrté volby, do kterých Mélenchon jde, ale Francouzům poprvé dává smysl to, co říká.

Svou roli sehraje i fakt, že ve Francii je už rok a půl vyhlášen výjimečný stav. Ono se o tom moc nemluví, ale díky tomu výjimečnému stavu se podařilo předejít celé řadě chystaných útoků. Takřka každý týden jednomu.

Francie se potýká s problémy integrace, ale neplatí to v celé zemi. V některých regionech Francie se integrace podařila, jinde už ne. Svou roli v tom hraje i fakt, že migranti či potomci migrantů často vůbec nechodí k volbám. „Když se podíváme, jak volí muslimové ve Francii, tak oni buď nechodí k volbám, anebo volí tak, že z toho jde hlava kolem. Někteří z nich volí i Marine Le Penovou,“ prozradil Fischer. „Ale většina Francouzů si nepřeje paní Le Penovou za prezidentku,“ doplnil.

Francouzské prezidentské volby jsou dvoukolové a pro Francouze by prý bylo vůbec nejhorší, kdyby do druhého kola postoupili Le Penová a Mélenchon. „Tam už pak nebude z čeho vybírat,“ varoval host.

Francie si uvědomuje, že bez eura to nepůjde

Téma bezpečnosti však není jediným volebním tématem. Lidé si prý stále více uvědomují, že Francie potřebuje strukturální reformy, potřebuje zefektivnit státní správu. To se ovšem povede především v situaci, kdy spolu najdou společnou notu prezident a poslanci. Do Národního shromáždění se bude volit v červnu a výsledek těch voleb bude pro francouzského prezidenta klíčový, ať už jím bude kdokoliv.

Z ekonomického hlediska prý mají nejpřesvědčivější program Fillon a Macron. Neměli bychom zapomínat na to, že někteří kandidáti chtějí chránit francouzský trh – a to i před českými firmami. Takoví kandidáti nejsou pro Česko žádnou výhodou.

Většina Francouzů si prý uvědomuje, že bez eura bude jejich ekonomika slabší. Le Penová je také jediná, kdo volá po opuštění eura. To ji v očích voličů notně oslabuje. Z toho ovšem nemusí být až tak smutná. Pokud totiž neuspěje v prezidentských volbách, může to posílit její bojovnost do voleb parlamentních.

„Nastartuje jí to výš, protože nepochybně uspěje v těch nadcházejících parlamentních volbách. Možná si založí i vlastní poslanecký klub. A to teprve bude tanec,“ dodal Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…