Expert na hackerské útoky tepal ministra Petříčka. Pořádně

14.08.2019 19:50

Moderátorka Marie Bastlová ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu přivítala odborníka na kybernetickou bezpečnost Tomáše Flidra ze společnosti Deloitte, který konstatoval, že na počítače českého Ministerstva zahraničí mohla zaútočit Ruská federace. Ostatně by to nebyl první případ takového útoku. Není přitom bez zajímavosti, že největší země na světě neváhá k podobným útokům využít i kyberzločince.

Expert na hackerské útoky tepal ministra Petříčka. Pořádně
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

„Na počítačové systémy Ministerstva zahraničí ČR v červnu zaútočil cizí stát,“ zahájila pořad Bastlová. Flidr okamžitě oznámil, že ho útok nijak zvlášť nepřekvapil, protože se to nestalo poprvé. Otázka prý je, kdo za útokem stojí, protože zatím nebyly zveřejněny žádné důkazy. Fakt, že si útočníci vybrali počítače Ministerstva zahraničí, naznačuje, že za útokem mohla stát ruská vojenská tajná služba GRU. „Výběr cíle naznačuje, že by to mohl být tento útočník,“ pravil v rozhlase host.

„Tady v tom případě to pravděpodobně budou přímo zaměstnanci (GRU). Ruská federace má poměrně velký potenciál, jak mobilizovat k těmto aktivitám různé složky společnosti. Takže v minulosti jsme zaznamenali případy, kdy ve prospěch Ruské federace pracovali kyberzločinci,“ prozradil Flidr.

Anketa

Jste pro schválení manželství homosexuálů?

7%
93%
hlasovalo: 9510 lidí
České tajné služby, které se případem zabývají, mohou porovnat útoky z minulosti s tím současným a podle toho odhalit viníka. Pokud experti získají dost informací, mohou dost přesně říci, odkud byl útok řízen. Problém je, že se Ministerstvo zahraničí ČR lépe nezabezpečilo po minulých útocích. „To je jasné selhání ministerstva,“ poznamenal host Marie Bastlové bez obalu.

Ministerstvo by si prý mělo uvědomit, že se opravdu musí chránit lépe, jinak bude Česká republika přicházet o citlivé informace. Ministerstvo zahraničí už z podstaty věci pracuje s citlivými informacemi, takže i když unikne jen jejich část, mohlo by to podle Flidra významně ovlivnit politiku napadeného státu.   

Prvním krokem by mělo být uvědomění si rozsahu útoku a ve druhém kroku uvědomění si jeho závažnosti. Vzhledem k tomu, že se ten útok opakoval, tak k tomuhle zřejmě nedošlo, vypálil host. „Je to určitě doklad toho, že se v minulosti nepostupovalo správně. Ostuda je to částečně také,“ nebral si servítky host.

Připomněl také, že v Česku už platí zákon o kybernetické bezpečnosti, který říká, že se o svou bezpečnost musí primárně postarat napadený úřad, ale mohou mu pomoct například tajné služby. „Je třeba si uvědomit, že jde o útok na diplomacii našeho státu, na zahraniční politiku našeho státu ... takže by to měl řešit stát jako celek,“ uzavřel Flidr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …