Expert na vojenství promluvil v rádiu: Rusko proti útoku na Sýrii nezasáhne

29.08.2013 18:21

Situace okolo předpokládaného připravovaného vojenského „trestného“ zásahu sil Spojených států amerických a jejich možných spojenců se neustále vyvíjí a mění. Michal Zdobinský, šéfredaktor časopisu ATM, hodnotil možnosti úspěchu zásahu, syrské obrany i vůli Ruska se účastnit případného konfliktu.

Expert na vojenství promluvil v rádiu: Rusko proti útoku na Sýrii nezasáhne
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Velká Británie vyčkává na postoj OSN, resp. je ochotna se sklonit před silnou opozicí proti „potrestání režimu B. Assada“ za údajné a stále neprokázané a pochybné použití chemických zbraní. Z druhé strany Atlantiku zní, že prezident Obama ještě o zásahu nerozhodl, Rusko a Čína se staví zásadně proti a Ruská federace posílá do východního středomoří dvě hladinové jednotky, byť mluví o „standardní výměně“ části svých sil v místě. Na tuto současnou situaci reagoval M. Zdobinský ve Dvaceti minutách Radiožurnálu v rozhovoru s moderátorem Martinem Veselovským.

Prvá část hovoru se točila okolo přítomnosti ruských lodí. Jedná se konkrétně o raketový křižník Moskva a loď na podporu ponorek. M. Zdobinský se domnívá, že nejde o námořní význam přítomnosti ruských jednotek; ty mají především demonstrovat před světem a Spojenými státy vážnost ruského zájmu o oblast blízkého a středního východu. Ostatně v Sýrii se nachází jediná ruská základna ve středomoří, Tartus. Naproti tomu americké síly v oblasti jsou mnohonásobně mocnější – US Navy má ve východním středomoří čtyři raketové křižníky a blíže nespecifikovaný počet ponorek, v Rudém moři pak pluje mateřská letadlová loď Truman a další letadlová loď Nimitz se nachází v Ománském zálivu. V Jordánsku stojí americké letouny F-16 s přibližně tisícovkou mužů pozemního personálu a v Bahrajnu je námořní báze Spojených států s tam dislokovanými jednotkami. Dále mohou v případném konfliktu Američani počítat se silami dislokovanými na základnách NATO v Turecku a na Kypru. Tam ostatně nyní přesunula Velká Británie několik letounů typu typhoon.

Je nanejvýš pravděpodobné, že se Rusové případné americké či spojenecké „trestné výpravě“ nepostaví, neboť mají v oblasti málo sil, které jsou navíc zřejmě kvalitativně za úrovní amerických námořních jednotek. Strategická i početní nevýhoda je tedy příliš veliká a M. Zdobnický nepředpokládá zapojení se ruských jednotek do bojů ve středomoří.

Předem ohlášený „omezený útok“ bude podle názoru šefredaktora Zdobnického spočívat buď v užití již vícekráte zmíněných střel s plochou dráhou letu typu Tomahawk, vzdušných úderů či kombinací obého. Pro užití střel s plochou dráhou letu a moderních naváděných leteckých pum není potřeba návodčích na zemi, je možno tyto navádět pomocí družic GPS či zpravodajských map vytvořených na základě špionážních satelitních snímků. Bezpochyby plánování již probíhá v plném proudu, čili jednotky vyčleněné k případnému úderu znají již vytipované cíle a další potřebné informace.

Přesnost střel je poměrně vysoká, až v řádech metrů (cca 10 m až 15 m), avšak může dojít k poruše či poškození (např. i činností syrské protivzdušné obrany) a tím k odchýlení střely od cíle. Vedlejším ztrátám nelze nikdy zabránit.

Hodnota syrské protivzdušné obrany bývala vyzdvihována, letos však provedlo izraelské letectvo přinejmenším dva nálety, při nichž fatálně selhala. Je však možné, že k náletům došlo s vědomím a tichým souhlasem syrské vlády a pak by její PVO neměla důvod k zásahu. Izraelci rovněž pravděpodobně užili nejmodernější techniku, umožňující odpálení střel z letounů až desítky kilometrů od cíle.

Jádro techniky syrské protivzdušné obrany pochází ze 70. a 80. let a proti nejmodernějším zbraním je tedy zřejmě bez šancí na úspěch. Proti střelám typu tomahawk může ovšem představovat účinnou barieru. Syrská branná moc vlastní i moderní ruský protiletadlový zbraňový komplet Pancir, který je pokládán za účinný. Při předpokládaném masivním útoku však je pravděpodobné, že bude syrská obrana zahlcena a překonána množstvím útočných prostředků nasazených v krátkém časovém období.

Syrská branná moc vypadala před občanskou válkou na papíře poměrně silně, nyní však se předpokládá, že vládě B. Assada zůstalo věrných přibližně 65 až 80 tisíc vojáků všech zbraní. Jejich technické vybavení je v porovnání s velkými západními armádami navíc zastaralé, pochází ve své většině z 70. až 80. let. To platí nejen pro pozemní vojsko, ale i pro vzdušné síly.

Na závěr se moderátor Veselovský svého hosta optal, zda jsou Spojené státy jedinou mocností, schopnou zasáhnout globálně. Šéfredaktor Zdobinský odtušil, že v konfliktech velikosti nedávno ukončené války v Iráku ano. Bude-li Čína udržovat tempo růstu jakosti svých ozbrojených sil, velmi brzy se rovněž stane globální mocností, doplnil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…