Expert v živém vysílání zdemoloval narativ ČT: To Putin nemá zapotřebí, o jeho podpoře se západním politikům může jen zdát. Zpráva BIS? Když jsem byl náměstkem, vyhostili jsme diplomaty spojenců, vzpomínal

28.12.2018 19:04

Do České televize zavítal bezpečnostní expert Jaromír Novotný, aby se před kamerami vyjádřil k již čtyři roky trvajícímu konfliktu Ruska a Ukrajiny. Konstatoval, že ruský prezident Vladimir Putin asi nemusí zvyšovat popularitu nějakými vojenskými akcemi, protože jeho popularita dosahuje takových výšin, o nichž si politici na Západě mohou nechat jen zdát. Nakonec tvrdě zkritizoval Bezpečnostní informační službu (BIS).

Expert v živém vysílání zdemoloval narativ ČT: To Putin nemá zapotřebí, o jeho podpoře se západním politikům může jen zdát. Zpráva BIS? Když jsem byl náměstkem, vyhostili jsme diplomaty spojenců, vzpomínal
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jaromír Novotný, diplomat, šéf vyjednávacího týmu České republiky při jednáních o vstupu do NATO

V roce 2019 už uplyne pět let od okamžiku, kdy se rozhořel konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, který vypukl poté, co ruská armáda obsadila ukrajinský poloostrov Krym. Prezident Ruské federace Vladimir Putin sice v roce 2014 tvrdil, že to v žádném případě nejsou ruští vojáci, jenže později přiznal, že nemluvil pravdu.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Před pár týdny došlo v rusko-ukrajinském konfliktu k dalšímu sporu. Ruská plavidla napadla ukrajinské lodě, které se chystaly proplout Kerčským průlivem u poloostrova Krym. Přestože mezinárodní právo i rusko-ukrajinská dohoda zaručuje volný průjezd lodím z obou zemí, ruské lodě napadly ukrajinská plavidla. Ukrajinští námořníci byly zadrženi a nyní sedí ve vazbě a čekají na soud.

Co se ve sporu mezi Ruskem a Ukrajinou ještě může stát? A kdy se zadržení ukrajinští námořníci dostanou na svobodu? Nejen o tom před kamerami České televize promluvil Jaromír Novotný, někdejší český velvyslanec České republiky v Indii a v Japonsku, který se také významně zasazoval o vstup České republiky do NATO, když působil na Ministerstvu obrany.

Ukrajinští námořníci teď čekají na jednání soudu. „Putin argumentuje tím, že může jednat o jejich případném propuštění až po vynesení nějakého soudního verdiktu. Dá se říct, že Putin říká, že my máme právní stát, tak musíme postupovat podle práva,“ zahájil hodnocení situace Novotný.

Osobně si nemyslí, že by kvůli incidentu v Kerčském průlivu hořela mezi oběma zeměmi plnohodnotná válka. „Já se nedomnívám, že je to válka, ale že to souvisí s vnitropolitickou situací na Ukrajině, protože prezident (Petro) Porošenko má před volbami, jeho preference spadly, je asi na čtvrtém místě, vede (Julija) Tymošenková a jeho první pokus byl, že v případě tohohle incidentu v Kerčském průlivu vyhlásí výjimečný stav na 60 dnů a na to mu opozice a Tymošenková neskočila a výjimečný stav byl omezen jen na 30 dnů, protože jinak by hrozilo, že volby budou odloženy a Porošenko povládne dál,“ poznamenal Novotný s poukazem na to, že Ukrajina nevyhlásila výjimečný stav ani ve chvíli, kdy v Doněcku a Luhansku povstali separatisté a vyhlásili samostatné republiky, které by rádi přičlenili k Rusku. Jejich počínání bylo označeno za teroristickou operaci a ukrajinská armáda s povstalci bojuje. Separatisty podporují ruští dobrovolníci.

Anketa

Dělal Andrej Babiš v roce 2018 České republice v zahraničí ostudu?

11%
89%
hlasovalo: 16213 lidí

„Já myslím, že se ta situace uklidní, až si Ukrajina odbude prezidentské volby, že do toho března můžeme čekat ještě cokoliv. Nějakou provokaci, aby se opět Porošenko dostal na první stránky novin, jak brání Ukrajinu. Vypadá to, že odluka ukrajinské pravoslavné církve od ruské v tomto moc nezafungovala, že se do toho obyvatelstvo moc nezaháčkovalo, tak se bude hledat nějaká další přelomová situace, ve které bude moct prezident Porošenko vystupovat jako ten, kdo se zastává ukrajinských zájmů,“ pokračoval Novotný.

Mezitím, když byl vyhlášen výjimečný stav, tak Tymošenková odjela do Spojených států, takže se domnívám, že tam asi pracuje na své kandidatuře,“ přidal další informaci bezpečnostní expert.

„Že by si Putin potřeboval zvýšit preference, tomu nevěřím, ten má ve srovnání s našimi politiky a se západními politiky preference na úrovni 65 procent, o čemž se ostatním může jenom zdát. Podle mě se celý ten incident týká jen toho, co se děje na Ukrajině,“ zdůraznil host. Kdyby Rusko chtělo skutečně opanovat celé Azovské moře, jehož branou je právě Kerčský průliv, mohlo to udělat už dávno.

Než se rozloučil s diváky, věnoval pozornost ještě zprávě BIS, která ve zprávě za rok 2017 varuje před neutuchající aktivitou ruských a čínských špionů na našem území. „Proč se nemluví třeba o Polácích, o Němcích, o Britech. Když jsem byl náměstkem ministra obrany, tak jsme vyhostili několik vojenských diplomatů našich spřátelených zemí. Protože jsme je nachytali. Konali činnost, která se neslučovala s jejich diplomatickým statusem. Já jsem si pozval pana plukovníka a řekl mu: ‚Já bych vám doporučil, abyste během 72 hodin opustil republiku.‘ On se začal rozčilovat, tak já jsem mu ukázal fotky, na kterých vybíral jednu tajnou schránku, druhou tajnou schránku a on skutečně do 72 hodin odjel,“ prozradil Novotný, který má za to, že podobné zprávy tajných služeb by se vůbec neměly dostávat na veřejnost. Od toho jsou to přeci tajné služby, jejich primární povinností je chránit tento stát.

„Tohle tvrzení BIS je pokus o politizaci. Tajné službě nepřísluší, aby se zapojovala do politiky této země. (...) Tajná služba není od toho, aby publikovala takovéto zprávy, které se potom dostávají do tisku,“ uzavřel své vystoupení Novotný.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…