Expert varuje z Bakalova webu: Rakousko je centrem ruské špionážní politiky. Že přijel Putin ministryni na svatbu, to není jen tak

23.09.2018 16:38

Bývalý šéf strategického odboru rakouského ministerstva obrany Gustav Gressel poskytl rozhovor serveru Aktuálně.cz. Sdělil v něm mimo jiné, že Rakousko je centrem ruské špionážní politiky v centru Evropy. Pokud o tom někdo pochybuje, může se podívat na svatbu rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové. Putin na ni rozhodně nepřijel náhodou.

Expert varuje z Bakalova webu: Rakousko je centrem ruské špionážní politiky. Že přijel Putin ministryni na svatbu, to není jen tak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Gustav Gressel varuje, že se Rusku daří v Rakousku posilovat svůj vliv, a to platí i pro ruské tajné služby působící v Rakousku. „Já jsem k tomu velmi kritický a rozhodně to Rakousku velmi uškodilo. Bohužel ale musím říct, že to není nic zásadně nového. Mnozí rakouští politici fungují delší dobu jako mluvčí Ruska nebo konají v jeho zájmu. A není to pouze fenomén krajní pravice a Svobodné strany Rakouska (FPÖ), stejné tendence jsou také u sociálních demokratů, kteří vedli minulou vládu. Je to dlouhodobý rakouský problém,“ zdůraznil.

Anketa

Je dle vás Zdeněk Bakala slušný člověk?

3%
97%
hlasovalo: 9415 lidí
Karin Kneisslová podle něj není agentkou Ruska, ale z osobní zkušenosti ví, že je to velmi arogantní žena, která si sama o sobě myslí, že má brilantní instinkt. Gressel to zjistil, když pro ni pracoval. Jenže v Rakousku prý novou ministryni nechce nikdo moc poslouchat, hledá si publikum jinde, čehož využívá Russia Today. Kneisslová na oplátku Putinovi víc vychází vstříc. Putin ministryni neuplácí penězi, ale pozorností.

Rusko ale využívá ještě jednu věc. Donedávna mělo Rakousko poměrně přísné zákony na ochranu bankovního tajemství. „V Rakousku mají účty podivné neziskové organizace, které jsou propojeny s Ruskem. Je známo, že Němci, kteří za peníze nebo z jiných důvodů předávají informace ruským službám, tak obvykle činí prostřednictvím schůzek na rakouském území,“ prozradil Gressel.

Rakousko je dnes epicentrem ruské špionáže ve středu Evropy. Nelze ale s jistotou tvrdit, že by rakouští Svobodní byli nějak úzce propojeni s Ruskem, např. skrz finance. Faktem však je, že předseda Svobodných Heinz-Christian Strache tvrdil na konci roku 2015, že má zprávy ruských tajných služeb o sílící migraci. Gresselovi se zdá zvláštní, že Strache dostával informace ruských tajných služeb. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…