Expert z Hospodářských novin: Očima Američanů Trump Clintonovou porazil

27.09.2016 19:37

Zahraniční komentátor Hospodářských novin Teodor Marjanovič v úterním Interview ČT24 okomentoval první televizní prezidentskou debatu v USA mezi republikánem Donaldem Trumpem a demokratkou Hillary Clintonovou. Kdybychom se na debatu podívali očima Američanů, zjistili bychom prý, že první debatu vyhrál Trump. Protože...

Expert z Hospodářských novin: Očima Američanů Trump Clintonovou porazil
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

„Myslím si, že volební tým Hillary Clintonové ji chválil, ale myslím, že měli plné ruce práce s tím, aby přesvědčili novináře, že se mají zaměřit na zhodnocení faktů. U Donalda Trumpa to bylo úplně jiné. Myslím, že jeho tým ho chválil za to, že udržel nervy na uzdě. Takže i on se dočkal poklepávání na rameno. On si uvědomil, že tohle už nejsou primárky a že musí oslovit mnohem širší skupinu voličů. Že už nemůže vystupovat jako buran a hulvát. A myslím, že se mu to podařilo,“ shrnul Marjanovič.

Následně varoval diváky, aby se na debatu nedívali očima Evropanů, a doporučil jim vžít se do kůže Američanů. Dnes má mnoho Američanů pocit, že je střední třída poctivě pracujících lidí opomíjená. Členové menšin jsou protežováni, mají různá práva, ale pokud jste, řekněme, dvacetiletý bílý Američan, tak se můžete cítit jako v Evropě. A Trump jim podle Marjanoviče mluví z duše.

Naštvaným Američanům je jedno, že Trump lže             

My jsme tady v Evropě příliš pod vlivem toho, co píšou New York Times nebo CNN. Kdybychom se na to podívali očima Američanů, kteří jsou frustrovaní, tak bychom museli říci, že debata skončila přinejmenším remízou nebo že zvítězil Trump,“ předestřel svůj pohled host. Kdyby byl v kůži frustrovaného Američana, bylo by prý Marjanovičovi upřímně jedno, jak moc Trump lhal, nota bene jak lhal v roce 2002, zda byl pro invazi do Iráku či proti ní. Rok 2002 už ale frustrované Američany netrápí. Boj o to, kdo řekl víc lží, je prý spíše mediální bitvou, která voliče až tak nezajímá.

Trump měl prý navrch ještě z jednoho důvodu. Když ho Hillary Clintonová obvinila, že nezveřejnil daňové přiznání, Trump přešel do protiútoku a konstatoval, že on zveřejní své daňové přiznání, až Clintonová zveřejní všechny e-maily, které jako ministryně zahraničí řešila přes soukromý e-mail. To, že Trump nezveřejnil daňové přiznání, je velkou chybou, protože je to první prezidentský kandidát, který tak zatím neučinil. Podle Marjanoviče by to měl rychle udělat.  

Zatímco Trumpovi se vyčítá, že lže, Clintonová se musí potýkat s tím, že je nedůvěryhodná. Svědčí o tom kauza umdlévání Clintonové 11. září 2016. „Na tom, že se jí udělalo špatně, není nic divného. Ale to, jak to vysvětlila, to bylo nepřesvědčivé,“ kroutil hlavou komentátor. 

Vyhraje Trump a pak nám bude zle, naznačil Marjanovič

Kdyby byl Marjanovič v kůži Američanů, volil by menší zlo. „Ani jeden z těch kandidátů mi není sympatický,“ prozradil. Zhodnotil by si prý, kdo v Bílém domě napáchá menší hrůzy, a toho by volil. Neměli bychom prý zapomínat na voliče ze středu Spojených států. Novináři v Evropě často zamíří na jedno nebo na druhé pobřeží a tam sbírají názory, ale málokdo se zajímá o to, jak se cítí Američan ve středu země. „To jsou lidé, kteří před osmi lety volili Obamu, protože chtěli změnu, ale dnes chtějí volit Trumpa. Ze stejného důvodu. Málokdo se ptá proč,“ podotkl Marjanovič.   

Host nezpochybňuje, že se Trump chová jako buran. Občas říká věci, které lidi šokují, o tom není sporu. Ale Trump prý dokázal, že umí odrazit i útok na své buranství. Clintonová mu vyčetla, že se vůči ženám chová jako hulvát, ale on odpověděl, že i on sám by mohl vyjmenovávat, čeho všeho se dopustili manželé Clintonovi v Bílém domě, ale okamžitě dodal, že to nebude dělat. Asi ho to stálo hodně úsilí, ale dokázal se zachovat velkoryse.

Nakonec Marjanovič prozradil, kdo se podle něj stane prezidentem. „Hodně mých přátel se domnívá, že to přece musí být Clintonová. Já se obávám, že to tak nemusí dopadnout. My můžeme mít Trumpa a pak nám bude ouvej,“ varoval v závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…