Experti: COVIDu už se nebojte. Nemá cenu ho vymýtit, slábne

12.08.2020 11:07

Češi se už nemusí obávat koronavirové pandemie. Alespoň to tvrdí například česká špička v oborech molekulární biologie, genetiky a virologie Soňa Peková. A není sama, i další odborníci se shodují na tom, že virus zmutoval a slábne. Píše to dnešní deník Právo.

Experti: COVIDu už se nebojte. Nemá cenu ho vymýtit, slábne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

"Druhou vlnu neočekávám," uvádí molekulární genetička Soňa Peková. Podle jejích slov není, z čeho by se rekrutovala. "Virus už skutečně slábne až mizí," uvádí Peková, která to tak dle svých slov předpokládala.

Podle epidemiologa Romana Prymuly pak koronavirus nezmizel, ale změnil se - zeslábl. "Nějakým způsobem zmutoval," nechal se slyšet. Že tu však virus zůstane natrvalo, s tím počítá Jiří Beneš z Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce. Zároveň však uklidňuje situaci - dopadů jako za středověkého moru se nikdo podle jeho slov bát nemusí.  

„Po pěti měsících trvání epidemie je zřejmé, že nemá smysl usilovat o eliminaci viru z populace, musíme předpokládat, že virus zde již zůstane," uvedl Beneš a dodal, že je důležité pouze to, naučit se chovat tak, aby nedocházelo k explozivnímu šíření nákazy. Horší situace může podle něj nastat v podzimní a zimní sezoně, která je obdobím častých respiračních infekcí. On sám radí, aby se lidé nechali očkovat proti chřipce. 

„Úplně nejdůležitější je zachovat si chladnou hlavu, chovat se zodpovědně a nepanikařit. Covid-19 není středověký mor," dodal Beneš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…