Experti: KLDR by mohla mít do pěti let asi 100 jaderných náloží

25.02.2015 7:36

Severní Korea by mohla do pěti let posílit svůj jaderný arzenál na dvacet až sto jaderných náloží ze současných zhruba desíti a bude zřejmě schopna je umístit na rakety delšího doletu. Odhadli to američtí experti ve zprávě, kterou dnes předložil Americko-korejský ústav při Škole pokročilých mezinárodních studií Johnse Hopkinse ve Washingtonu. Informuje o tom ČTK.

Experti: KLDR by mohla mít do pěti let asi 100 jaderných náloží
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Analýza, kterou institut před zveřejněním na svém webu poslal agentuře AP, je založena na odhadech expertů na zbraňové technologie a na zkušenostech s jadernými programy Izraele, Pákistánu, Indie a Číny. Komunistická Korea zatím provedla tři jaderné zkoušky, naposledy v únoru 2013. Stalo se tak přes zákaz OSN a zostření mezinárodních sankcí po každém testu.

Experti institutu dospěli k závěru, že KLDR učinila v posledních pěti letech ve svých programech jaderných zbraní značný pokrok a v další pětiletce se podle nich tyto programy dál výrazně rozvinou. Bude to znamenat "závažnou výzvu pro Spojené státy, severovýchodní Asii a celé mezinárodní společenství," varuje zpráva.

Institut odhaduje, že KLDR má nyní 10-16 jaderných bomb, některé na základě plutonia, jiné založené na uranu. Podle scénáře "pomalého růstu" by Pchjongjang mohl mít do pěti let 20 náloží o síle deseti kilotun, zatímco scénář "rychlého růstu" by znamenal, že KLDR dosáhne počtu 100 zbraní po 20 a možná až 50 kilotunách.

Experti rovněž zpochybňují dosud převažující názor, že KLDR ještě u jaderných náloží nedospěla k takové úrovni miniaturizace, aby mohla vyrobit hlavice na rakety. Podle nich už má Pchjongjang zřejmě plutoniové nálože dostatečně malé, aby se daly umístit na mezikontinentální rakety i střely středního doletu.

Jihokorejské ministerstvo obrany minulý měsíc předpovědělo, že KLDR se výrazně přiblížila výrobě rakety s jadernou hlavicí. Zmenšit jadernou nálož tak, aby ji unesla střela delšího doletu, trvá podle expertů Soulu zpravidla dva až sedm roků, a vzhledem k tomu, že svou první jadernou zkoušku Severní Korea provedla před osmi lety, mohla by tuto technologii již ovládat.

reklama

autor: bra, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …