Experti varují ODS: Nic jste nepochopili, Klaus vám nepomůže

09.08.2013 17:58

Exprezident a zakladatel ODS Václav Klaus této straně z krize nepomůže, naopak jí může ještě víc uškodit, shodli se v dnešním vyjádření pro ČTK politologové Tomáš Lebeda a Daniel Kunštát.

Experti varují ODS: Nic jste nepochopili, Klaus vám nepomůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

Ti v ODS, kteří hovoří o jeho návratu, podle Lebedy zřejmě nepochopili podstatu a kořeny propadu, v němž se strana nachází. Nejspíš ztratili představu, co voliči a společnost od politické strany očekávají, podotkl Lebeda.

Personální krize ODS

O možnosti spolupráce hovoří příznivci Klause ve straně a také vedoucí tandem ODS Martin Kuba a Miroslava Němcová. Velmi skepticky vidí kooperaci ODS s Klausem i politolog Daniel Kunštát. Bývalému prezidentu je podle něj nakloněno zhruba deset procent voličů, kteří tvoří "tvrdé jádro" někdejší klausovské ODS. Pokud by se exprezident se stranou zblížil, může to znamenat "dezerci" části liberálnějších pravicových voličů k TOP 09.

 Politolog Kunštát připomněl, že právě Klaus stál u zrodu problému propojení stranické struktury s podnikatelskými "kmotry". "To není člověk, který by odešel s čistým stolem a stal se prezidentem," řekl o Klausovi Kunštát. ODS je podle něj v personální krizi. Měla by sázet buď na osvědčené tváře Miroslavu Němcovou s exministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem nebo přijít s novými lidmi, kteří se osvědčili v komunální politice. Klausův pozitivní přínos pro zastavení propadu strany je "falešná iluze," zdůraznil Kunštát.

Klaus by mohl rozkol v ODS ještě prohloubit

Návrat Klause by mohl podle Lebedy ještě prohloubit rozval ODS. "Václav Klaus dokáže přilákat určité voliče, ale nebyl by to krok, který by byl léčbou. Pozastavuji se nad tím, že krizi chtějí řešit tímto způsobem," uzavřel Lebeda.

Kuba i Němcová si myslí, že návrat Klause, který ODS před lety opustil, do jejího vedení není moc reálný. Nějakou formu širší spolupráce by ale chtěli. Dříve se mluvilo například o tom, že by Klaus mohl za ODS v příštím roce kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…