Experti na léčbu protony se za dva roky sjedou do Prahy. Čeští lékaři uvidí, že to funguje, věří v pražském Protonovém centru

18.08.2014 16:24

Praha bude za dva roky hostit prestižní světovou lékařskou konferenci, kde budou největší kapacity v oboru debatovat o moderní protonové léčbě onkologických onemocnění. Po návratu z letošní výroční konference Kooperativní skupiny pro částicovou terapii to sdělil hlavní lékař pražského Protonového centra (PTC) Jiří Kubeš a vedoucí oddělení klinické fyziky PTC Vladimír Vondráček.

Experti na léčbu protony se za dva roky sjedou do Prahy. Čeští lékaři uvidí, že to funguje, věří v pražském Protonovém centru
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

„V čínské Šanghaji se konala již 53. výroční konference Kooperativní skupiny pro částicovou terapii. Tato konference je hlavní událostí komunity lékařů a fyziků zabývajících se částicovou radioterapií, při které se každoročně hodnotí posuny v této celosvětově se rychle rozvíjející oblasti radiační onkologie. Letos se sešlo více než 800 účastníků. Mezi řečníky dominovali účastníci z USA a Japonska, tedy zemí, ve kterých jsou s částicovou terapií největší zkušenosti,“ uvádí se v článku místopředsedy SROBF MUDr. Kubeše.

Léčba pomocí protonů ve světě postupuje dále vpřed. „Klinické použití částicové terapie se rozšiřuje prakticky na všechny diagnózy léčené dosud fotony a přibývají data o klinické účinnosti a bezpečnosti terapie. Kromě tradičních diagnóz (nádory mozku, karcinom prostaty) se začíná – zejména v USA a Japonsku – klást důraz na využití protonů u dvou velmi častých nádorových onemocnění – karcinomu plic a karcinomu prsu,“ prozrazují vědci své poznatky z konference v Šanghaji.

„Osobně jsme si potvrdili, že částicová radioterapie zažívá enormní rozmach po všech stránkách – fyzikální, technologické i klinické. Kolegové z center disponujících jak protony, tak fotony, mají v problematice naprosto jasno - dle jejich názoru protony nahradí v budoucnu významnou část fotonové radioterapie. Spektrum indikací pro protony se výrazně rozšiřuje, ale vzhledem k dostupnosti této léčby a jejím specifickým charakteristikám je správná selekce nemocných k této léčbě zásadní,“ píší dále doktor Kubeš s Vladimírem Vondráčkem.

Dobrou zprávou podle nich je, že po San Diegu, kde se tato konference uskuteční v roce 2015, se celá radioterapeutická i onkologická komunita sejde v roce 2016 v Praze. „Česká onkologická veřejnost tedy bude mít jedinečnou příležitost seznámit se s aktuálními názory na tuto velmi perspektivní technologii,“ dodali vědci z pražského Protonového centra.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…