Experti naznačili, co na nás nachystají strany v kampani. Nic moc zajímavého

31.08.2013 9:22

Tak krátký čas k přípravě na volby asi volební manažeři jednotlivých stran ještě neměli. Je to tvrdý oříšek, ale nedá se nic dělat – než za dva měsíce začnou voliči házet lístky do volebních uren, kolbiště s lákadly, která je mají přesvědčit o správnosti programu té které strany, se otevírá. Neexistuje ale přece jen nějaký mustr pro to, jak zaručené uspět?

Experti naznačili, co na nás nachystají strany v kampani. Nic moc zajímavého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Zatímco strany, které již Češi důvěrně znají, jelikož na politické scéně fungují řadu let, už mají přece jen asi alespoň v kampaních náskok, nové politické strany a hnutí, které začínají růst jako houby po dešti, jsou na tom asi hůř.

„Dva měsíce na předvolební kampaň jsou skutečně zoufale krátký čas. Bude třeba v nich proto opustit zažité stereotypy. Přesto – vzhledem k omezené době – lze očekávat, že jednotlivé strany a hnutí budou v kampaních opakovat staré, snad i ověřené mustry. Tím však padá to, co dává naději na úspěch – tedy mít šanci vymyslet něco, čím by se kampaň odlišovala od těch kampaní jiných stran. Právě v odlišnosti přitom ta šance na dobrý výsledek a upozornění na sebe spočívá. Dá se tak předpokládat, že výsledek těch jednotlivých kampaní politických stran a hnutí bude tristní,“  domnívá se mediální analytik Karel Hvížďala.

Podle něj k již zmíněnému možnému tristnímu efektu přispěje nejen nedostatek času, ale na mnoha frontách i nedostatek peněz, které se v tak krátkém čase zřejmě nepodaří mnoha politickým subjektům do voleb získat. „Příprava na volby přitom patří k sofistikovaným úkolům, které de facto mnohdy začínají už ihned po výsledku těch předcházejících. Bývá na ni tedy v ideálním případě čas 4 roky. Ten je vypsáním předčasného termínu voleb výrazně zkrácen. Nemluvě o hnutích, která vznikla vlastně nedávno,“ pokračoval pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

 I proto zřejmě prý tato nová hnutí kartami v nadcházejících volbách nezamíchají.

Nemají čas něčím někoho přesvědčit?

„Za dva měsíce není možné připravit stranu do voleb, aby byla důvěryhodná, měla nějakou strukturu, koncept, promyšlený program, sekretariáty. To je možné tak do dalších voleb za čtyři roky nebo do komunálních voleb,“ řekl a upozornil ještě na další rizika – nejen pro nová politická hnutí.

Například i strany, které teď vznikají, jako Bursíkova Liberálně ekologická strana, nemají prý proto velké šance. „To prostě za dva měsíce není možné stihnout, nemají čím přesvědčit. Vzpomeňme, co musel udělat Václav Klaus, když zakládal Občanskou demokratickou stranu, nebo Miloš Zeman, když potřeboval pozvednout sociální demokracii, a to už v té době strukturu měla. To je práce minimálně na rok,“ vysvětlil Karel Hvížďala. Nutno podotknout, že politologové se s ním v tomto směru ne vždy shodují – naopak předpokládají, že voliči budou chtít dát skutečně prostor někomu zcela novému. Který názor bude blíže k pravdě, však ukáží až výsledky voleb na konci října.

Bude snížená účast u volebních uren i kvůli svátkům?

Závěrem upozornil Karel Hvížďala ještě na jeden neopomenutelný fakt, který se však může odrazit, bohužel, až právě v konečném výsledku. Do jaké míry ho mohou jednotlivé volební štáby stran a hnutí ovlivnit, neupřesnil. Každopádně varuje před tím, že existuje velké nebezpečí, že řada lidí k volbám vůbec nepříjde – a to nejen ryze kvůli pohodlnosti, ale také z praktických důvodů.

„Může se to týkat hlavně těch městských voličů. Kvůli termínu voleb, který stanovil prezident Miloš Zeman chytře na dny 25. a 26. října. Po tomto víkendu je totiž kvůli státnímu svátku v pondělí volno, které je doprovázené podzimními prázdninami na školách. To účast městského obyvatelstva opravdu sníží, a tím pádem to posílí patrně levicové strany, hlavně komunisty. Ti mají dlouhodobě nejdisciplinovanější voliče,“ upřesnil ještě pro ParlamentníListy.cz mediální analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…