Experti přes média prozradili, co spojuje Babiše a Okamuru. Není to hezké

06.10.2013 14:37

Andrej Babiš svými veřejnými výroky degraduje politiku a na odpůrce v publiku posílá gorily. Tomio Okamura chce politiku co nejvíce přímou, což podle mediálního experta vidí moc triviálně, a kritiku trestá přes sociální sítě. Přesto u těchto dvou naprosto rozdílných fenoménů „politiky ikon a nulových idejí“ najdou mediální experti styčné body.

Experti přes média prozradili, co spojuje Babiše a Okamuru. Není to hezké
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Zakladatel hnutí ANO Andrej Babiš se podle novináře a mediálního odborníka Karla Hvížďaly projevuje na veřejnosti a v rámci předvolební kampaně podobně, jako kanadsko-rakouský miliardář Frank Stronach, který získal 5,8 procenta se svým ambiciózním podnikatelsko-politickým projektem v Rakousku, kam se jako úspěšný boháč vrátil z emigrace a založil stranu. „Babiš má stejně jako Team Stronach podobné představy o řízení státu jako továrny. Klade důraz na prosperitu, to je ale degradace politiky,“ míní Hvížďala.

Babiš své předvolební mítinky směřuje do luxusních prostor a velkých sálů pro několik stovek hostů. Nechybí hostesky, řada dárků zdarma, obrazovky pro přenos i mimo sál. Na začátku mítinku výslovně řekne: „Můžete se mě ptát úplně na cokoliv. Já nejsem jako ČSSD, kde se dotazy píšou na papírek a ty nepříjemné se vyřadí.“ Mluví o sobě jako o nové cestě ven ze zkostnatělého matrixu. Podle Karla Hvížďaly nemá program a stranickou ideu, jeho politický subjekt staví úspěch na ikonizaci své osoby.

Chová se hrubě

Byznysmen Stronach podle Hvížďaly uspěl s tím, že rezonoval s velkou skupinou voličů, kteří odmítají euro. Na strunu voličů umí ovšem dobře hrát i Tomio Okamura, který si dovolí běsnit v televizi tolik, že ho moderátorka Drtinová sotva ukočíruje, nebo vyhrožuje novinářům skrz facebookový profil, pokud o něm nepíší dobře. „Je to typický projev populismu nejhrubšího zrna,“ komentuje jeho veřejná vystupování Karel Hvížďala a připomíná mimo jiné jeho nevybíravé výroky o Romech.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Když jde o atraktivní témata pro masu, tak Andrej Babiš zcela podle Hvížďaly naopak výrazně opomíjí strunu sociální problematiky, která ovšem k politice patří, ač by to nemuselo být tak exponovaným slovníkem a způsobem, jakým to předvádí Okamura. „Politika je i o obraně, sociálně slabých obyvatelích, zdravotnictví. O to vše je potřeba se starat,“ upozorňuje Karel Hvížďala.

Okamura oproti tomu nastoluje v televizi líbivá témata dostupnosti mateřských škol, snížení příspěvku na bydlení, z něhož mají profit zejména podnikatelé a podobně. „Podle toho, jak se to hodí, tak to použije jako téma,“ vidí jej mediální analytik Jiří Bystřický.

Místa mítinků a besed s voliči volí Okamurovci skromnější. Jde o kinosály, salonky společenských či restauračních prostor a podobná místa, čítající kapacitu jen několik málo desítek míst. Chybí rauty a i zástup hostesek.

Ikonizace jako nový fenomén, když chybí program?

Babiš s ANO a Okamura s Úsvitem mají podle Karla Hvížďaly (spolu se zemanovci a Hlavu vzhůru!) jedno stejné stigma, které se jejich veřejným vystupováním jasně projevuje: Jsou to nové politické fenomény, které nemají ani jasně levicový či pravicový volební program, ale ani nemají vybudovanou stranickou základnu a svůj veřejný obraz staví na jedné konkrétní osobě.

S tím v podstatě souhlasí i mediální odborník Petr Žantovský. Podle něj Babiš přes svůj podnikatelský profil nepředstavuje ani pravici. Vidět jsou ti, kdo jsou lidem povědomí. „Andrej Babiš nemá ideové podloží. Lidé, kteří ho obklopují, například pan Stropnický, jsou prostě osobnosti poskládané tak, aby vypadaly dobře na billboardech a jejich jména lidem zněla povědomě,“ míní Petr Žantovský.

Stranická základna s jasným volebním programem chybí i Úsvitu, jak Karel Hvížďala tento týden upozornil i na svém blogu, kde poukazuje, že za tyto nové strany nevystupuje logos čili slovo, ale ikona, logo. „Tomio Okamura ani nechce, aby Úsvit měl velkou členskou základnu. Má to ve stanovách,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz lídr Okamurova hnutí v Ústeckém kraji David Kádner, jinak člen Věcí veřejných. „Okamura to vidí moc jednoduše, když chce řídit stát pro změnu prostřednictvím přímé demokracie. Je to mnohem složitější, podívejme se na příklad na vývoj ve Švýcarsku,“ hodnotí Karel Hvížďala jeho elementarizaci referend a podobných nástrojů přímé demokracie, jako přílišné zjednodušování pro veřejnost, která čeká změny hned, což podle zkušeností jiných států jen tak nejde.

Mluví hezky, ale ne pravdu

Dalo by se říci, že společné podle svých posledních veřejných výstupů mají Babiš a Okamura ještě jedno: Tyto ikony tak úplně nemluví pravdu a nezvládají útoky. Andrej Babiš nechává ochrankou vyvést z mítinků lidi, kteří se ptají na jemu nepříjemné věci z jeho minulosti. Tomio Okamura pro změnu v televizi sice mluví dvakrát rychleji než průměrný Čech a téměř nepustí ke slovu moderátorku, jenže jeho výroky jsou v mnoha případech zcela lživé.

Ověřil to portál Demagog.cz. Ten vyhodnotil, že Okamura lhal například v případě počtu kandidátů, kteří za jeho Úsvit kandidují s jinou stranickou příslušností (je jich 29, on však uvedl jen 15). Zkreslil rovněž informaci, když prohlásil, že OKD prodal Bakalovi Bohuslav Sobotka se Stanislavem Grossem a podobně.  „Ve srovnání s lídry ostatních kandidujících stran je na tom prozatím nejhůře,“ uvedl Demagog.cz včera k jeho výstupu v Interview Daniely Drtinvé.

Karel Hvížďala se již dříve pro ParlamentníListy.cz vyjadřoval i k Okamurově novému nástroji proti novinářům, kteří o něm napíší něco ne příliš pozitivního. „Politik musí vědět, že v okamžiku, kdy se na toto řemeslo dá, tak vzbudí nejenom sympatie, ale i odpor. A s tím by měl počítat a brát to jako věc, která k tomu řemeslu patří. Politik musí počítat s útoky. Tak to prostě je,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz již v září politický komentátor a mediální odborník Karel Hvížďala, podle něhož nebyla Okamurova reakce se zveřejněnými e-mailovými adresami novinářů zcela běžná a spíše ukázala na nezvládnuté emoce. Ani Babiš nenese kritiku své osoby moc dobře, když na několika mítincích nechal své odpůrce vyvést ze sálu, jednou za otázku na biopaliva přímo s komentářem: „ Možná by bylo lepší, abyste vypad´!"

V ParlamentníchListech.cz se mimo jiné mohli čtenáři dočíst i o další slabině senátora Okamury, a tou je vysoká nedochvilnost na jeho vlastní akce.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…