Experti rozebírali případ ve Vrběticích. Hodnotili i počínání Stropnického

04.12.2014 21:52

Soudní znalec Jiří Hanák a Jan Skalický z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ve čtvrtečním Hyde parku České televize debatovali o výbuších munice ve Vrběticích na Zlínsku. Oba hosté ocenili počínání ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v této situaci. Před kamerami také jasně zaznělo, kde se munice vzala a proč si ji nestřeží sama armáda. Ani jeden z hostů nepochyboval o lidském zavinění tohoto případu.

Experti rozebírali případ ve Vrběticích. Hodnotili i počínání Stropnického
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečné oblasti

Hanák hned v úvodu poznamenal, že nelze přesně říci, co způsobilo výbuch munice. „Může to být sto a jeden důvod, a podle mého názoru šlo o lidskou chybu," uvedl. Domnívá se, že nějaká technická souvislost mezi prvním a druhým výbuchem není příliš pravděpodobná. „Sledoval jsem vystoupení ministra Stropnického, a jeho vystoupení se mi velice líbilo, věnuje tomu maximální pozornost," myslí si Hanák.

Vyjádřil se také k tomu, proč si nějaký soukromník koupí munici. „Zkoumá možnosti jejího dalšího prodeje. To je normální obchod, ve kterém bych neviděl žádný podvod," uvedl. Jde prý o poměrně zastaralou munici.

Problém přinesla profesionalizace armády

Podle Skalického na lidské selhání ukazuje i skutečnost, že policie celou věc prověřuje jako trestný čin obecného ohrožení. „Při současné technologii a kvalitě munice pro to nemám logické vysvětlení," dodal Skalický k možnosti, že by k výbuchu mohlo dojít samovolně. Protože neznáme smlouvy o pronájmech prostor, nemůžeme vědět, jak přesně to je i s odpovědností.

Ve shodě s ministrem obrany Stropnickým Skalický vysvětluje, že šlo pravděpodobně o munici, které se zbavovala česká armáda po svém zeštíhlení. Sklad ve Vrběticích ale zafungoval přesně tak, jak měl, v případě nějakého výbuchu ochránil životy i majetky lidí z okolních obcí. Jediné, co se nepodařilo uchránit, byly životy dvou pracovníků skladu, které ale nikdy nelze stoprocentně ochránit.  

Určitý problém podle Skalického nastal s profesionalizací české armády. Ta je dnes menší, a proto některé činnosti převádí na soukromé subjekty. Dokud u nás byla zavedena povinná základní vojenská služba, tak ostraha podobných objektů připadla vojákům základní služby. Pravdou ale také je, že policie provádí kontroly v těchto objektech a případné zjištěné nedostatky trestá. Většina podnikatelů bývá pojištěna, pročež lze předpokládat, že úhrada nákladů za toto neštěstí nepadne na státní rozpočet, ale na pojišťovnu.

Vydělá český zbrojař?

Mezinárodní politická situace není právě růžová, to by ale za jistých okolností mohlo nahrávat českým zbrojařům. Vydělávají na vojenských sporech ve světě?

„Když chce český zbrojař vyvážet a najde odbytiště, tak se musí zeptat státu, jestli to do dané oblasti může vyvézt. Pokud stát řekne, že sem lze vyvézt, tak to jde, ale v opačném případě se udílejí za nepovolený prodej vysoké tresty," upozornil Skalický. Navzdory obecnému přesvědčení navíc výdělky v tomto odvětví nejsou nijak vysoké.

Hanák k tomu dodal, že obchod se zbraněmi bývá hodně zkreslován. Podstatně jednodušší je podle jeho názoru prodat ponožky než miny. Regulace na národní a mezinárodní úrovni je značná.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …