Expertka KSČM na zdravotnictví: Bude těžké napravit po Hegerovi všechna ta zvěrstva

08.10.2013 21:34

Za komunistickou stranu kandiduje do Poslanecké sněmovny Soňa Marková. Ráda by prý v Královéhradeckém kraji obhájila druhé místo pro KSČM. Jako stínová ministryně zdravotnictví se často vymezuje oproti bývalému ministrovi z TOP 09 Leoši Hegerovi. V rozhovoru pro iDnes.cz na Hradecku řekla, že KSČM se odpovědnosti nevyhýbá a na druhou stranu netouží pouze po postech.

Expertka KSČM na zdravotnictví: Bude těžké napravit po Hegerovi všechna ta zvěrstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Lídryně krajských komunistů do předčasných parlamentních voleb Soňa Marková zásadně odmítá změny ve zdravotnictví, které prosazoval ministr Leoš Heger. "Jeho takzvaný nadstandard zcela odporuje Listině základních práv a svobod," říká Soňa Marková. „Byla bych špatnou stínovou ministryní, kdybych si nemyslela, že bych nezvládla i skutečnou funkci. Ale pro kohokoli bude nesmírně obtížné uvádět po panu Hegerovi všechna zvěrstva do pořádku,“ říká dále k působení pravicového ministra Soňa Marková.

Bývalá poslankyně prý nevynechá příležitost, kdy může zkritizovat bývalého ministra zdravotnictví. V rozhovoru pro IDnes.cz vyjmenovala některé jeho, podle ní zásadní, chyby.

„Mám velký problém s tím, co jako představitel TOP 09 prosadil během tří let. On zcela změnil pohled na zdravotnictví: Překopal zákon o péči o zdraví lidu na zákon o zdravotnických službách. Pacient už najednou nebyl trpící, ale stal se klientem, který dostává službu za peníze. TOP 09 měla ve svém programu, že navýší spoluúčast pacientů až na 25 procent, když nyní máme necelých 17 procent a už tak je to pro mnoho lidí velice obtížné. Také vznikl takzvaný nadstandard, který nám vnucuje myšlenku, že nic nemůže být zadarmo a ten, kdo peníze má, dostane lepší péči. To zcela odporuje Listině základních práv a svobod,“ hodnotí Hegerovo působení Marková.

Prodloužení dojezdové doby sanitky na 20 minut považuji za zločin vůči pacientům

Ani na vyzvání nenašla v krocích ministra Nečasovy vlády nic dobrého. „Obávám se, že nic takového nenajdu. Nemocnice jsou před kolapsem a lázeňství rovněž. Kvůli jeho restrikcím v úhradové vyhlášce jsou ohrožena některá oddělení nebo rovnou celé nemocnice. Je dobře, že byl přijat zákon o zdravotnické záchranné službě, ale je prostě nedokončený. A to, že se prodloužila dojezdová doba na celých 20 minut, je podle mě zločin vůči pacientům. V Německu mají uzákoněných 12 minut. Jeho dalším zločinem je, že usiloval o rozbití největší zdravotní pojišťovny, která se stará o šest milionů klientů,“ pokračovala Marková ve výčtu kritizovaných zásahů do zdravotnictví.

Nejde nám o posty

O možné povolební koalici s ČSSD Marková říká, že je složitá, protože v sociální demokracii stále platí bohumínské usnesení, které jim zakazuje spolupráci s KSČM na nejvyšší vládní úrovni. „Muselo by dojít ke zvratu a já se domnívám, že část členů ČSSD má vůči KSČM předsudky. Nedomnívám se, že dojde k vládní spolupráci a my bychom dostali posty v nejvyšší exekutivě,“ říká k povolebnímu uspořádání Marková.

KSČM se podle ní nevyhýbá odpovědnosti. „Nemáme obavy, že bychom neměli dostatek odborníků na to, abychom nemohli obsadit jakýkoli post ve vládě. Máme hejtmany, starosty i řešení, ale neprahneme za každou cenu po postech,“ ujistila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…