Expertka: V Číně funguje model, že režim zajistí lidem blahobyt a oni se vzdají části svobod. Ale když to nefunguje...

21.08.2019 18:30

Alice Rezková z Asociace pro mezinárodní otázky na vlnách Českého rozhlasu promluvila o krizi v čínském Hongkongu. Město prý postupně ztrácí svou podnikatelskou stabilitu. Stranou její pozornosti nezůstala ani Čína, u které popsala, co se jí podařilo, ale také to, v čem zatím notně pokulhává.

Expertka: V Číně funguje model, že režim zajistí lidem blahobyt a oni se vzdají části svobod. Ale když to nefunguje...
Foto: B. Richterová
Popisek: Česko-čínská konference o spolupráci mezi Cangzhou City a partnery v České republice

Kdysi byl Hongkong uzlovým bodem, přes který Čína obchodovala se zbytkem světa. Ale dnes už jsou čínští podnikatelé natolik sebevědomí, že se obejdou i bez prostředníka v podobě Hongkongu. Komunistický aparát chce prý navíc právě na Hongkongu ukázat, že se lidé přikloní k čínskému režimu, když dostanou práci a další ekonomické benefity. A klidně se vzdají části svých svobod. Zřeknou se např. svobodného přístupu k internetu, který lidé v Číně nemají. Jenže se zdá, že lidé v Hongkongu se zatím svých svobod vzdát nechtějí.

Čínský režim přitom podle Rezkové stojí právě na dohodě, že lidem zajistí blahobyt a oni nebudou řešit otázky svobody. „Na tom je celý ten jejich model postavený. Na tom, že lidé trochu omezí požadavky na svobodu a tak dále, předají pravomoci pekingské vládě a ta zajistí stabilitu a rostoucí ekonomiku a blahobyt. Ale jakmile tohle přestane fungovat, tak lidé vyjdou do ulic,“ upozornila dáma.

Zdůraznila také, že i čínská ekonomika musí projít určitými reformami, např. se orientovat víc na domácí trh, a ne jen na export do zahraničí. Rezková v této souvislosti uznala, že Čína odvedla pořádný kus práce.

„Číně se podařilo něco, co se nepodařilo žádné jiné zemi na světě, to je vyvést velké procento lidí z té absolutní chudoby a posunout je k té střední třídě, směrem k blahobytu. Ten posun lidí za několik dekád je obrovský,“ konstatovala Rezková.

Tento model má také svou slabinu. Čína je centrálně plánovaná ekonomika, a když někdo něco naplánuje špatně, zasáhne to miliony až desítky milionů lidí. Problém je v tom, že tu chybu je velmi snadné udělat a v Číně to má dalekosáhlé důsledky. „Tady to má dopad na miliony lidí,“ upozornila dáma.

Čína si je toho prý vědoma a snaží se tyto chyby napravovat a pozvedat životní úroveň i v těch regionech, kde se to prozatím tolik nedařilo. Projekt tzv. Nové hedvábné stezky je prý určen především k tomu, aby pomohl ekonomickému rozvoji v prozatím zaostávajících čínských regionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…