Expertka na kouření: Děti se k cigaretám dostanou velmi snadno. Vždyť u nás po přepočtu stojí o polovinu méně než dříve

13.05.2014 18:30

Ze závěrů zčásti zveřejněného průzkumu Univerzity Karlovy o rizikovém chování dětí vyplývá, že kouřit začínají čeští školáci již v devíti letech. Podle vedoucí Centra pro závislé na tabáku docentky Evy Králíkové na tom mají podíl rodiče i snadná dostupnost cigaret. Nejen o tom mluvila docentka Králíková v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Expertka na kouření: Děti se k cigaretám dostanou velmi snadno. Vždyť u nás po přepočtu stojí o polovinu méně než dříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Závěry průzkumu UK Evu Králíkovou nepřekvapily. „Soudnost se vytváří kolem čtrnáctého roku. Dospělí prakticky kouřit nezačínají. Abyste si vypěstoval závislost, musíte začít dříve než ve čtrnácti,“ uvedla Králíková s tím, že této skutečnosti zneužívají tabákové firmy, které svůj marketing zaměřují právě na děti kolem dvanácti let věku. Snaží se dětem učinit kouření přitažlivým pomocí spojnice kouření = dospělost.

Děti by se k cigaretám přitom dostat vůbec neměly. Přesto jsou u nás snadno dostupné. „Děti se k nim dostanou přes starší kamarády,“ poukazuje na obcházení zákona Králíková. Mládež od kouření neodradí ani cena. V porovnání s ostatními zeměmi jsou u nás cigarety mnohem levnější. „Navíc, když porovnáte plat před dvaceti lety a dnes s cenou krabičky cigaret, zjistíte, že reálná cena krabičky je oproti minulosti poloviční,“ konstatuje vedoucí centra pro závislé na tabáku.

Rodiče by se nad svým chováním měli zamyslet 

Vliv na rostoucí počty dětí-kuřáků mají podle docentky rovněž rodiče. „Jsou pro svoje děti vzorem a dávají jim najevo, že je to něco běžného. Rodiče-kuřáci také svým dětem předávají geny, které z dětí činí náchylnější osoby k závislosti,“ zvedá varovně prst Králíková. Podle ní by děti z kuřáckých rodin, které k doktorům přicházejí s různými problémy, měly obdržet diagnózu z pasivního kouření. „Pasivní příjemci kouření mohou trpět na záněty středního ucha, nádory jater, leukémii – prostě mají poškozenou imunitu,“ vysvětluje Králíková.

K celkovému snížení počtu kuřáků by podle docentky mohl přispět úplný zákaz kouření ve veřejných prostorách. „Jsme poslední zemí Evropské unie, kde takový zákaz neplatí,“ uvádí Králíková. Zároveň odmítá, že by zavedení zákona do praxe snížilo zisky v pohostinstvích, což je častý argument zastánců kouření. „Hospody jsou veřejný prostor, kde by měl být samozřejmostí zdravotně nezávadný vzduch,“ kontruje Králíková.

Na závěr radí kuřákům, aby se nesnažili sami přestat, ale radši vyhledali lékaře. „Pouze tři osoby ze 100 vydrží nekouřit rok, když se snaží přestat sami,“ vypočítává Králíková. A když už si kuřák nechce odpustit cigaretu, měl by sáhnout po té elektronické. „Tento typ kouření je méně škodlivý,“ uzavírá rozhovor Eva Králíková.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…