Expertka přes češtinu k Zemanovu „sprostému" projevu: Nemyslitelné. Navíc svou řeč pořád zpomaluje

12.11.2014 12:44

Ke květnaté mluvě prezidenta Zemana se v rozhovoru pro deník Blesk vyjádřila i hlasová lektorka a komentátorka Jana Postlerová. Vyjadřování hlavy státu se jí zdá nepochopitelné a někdy jí připadá, že se nám všem prezident trošku vysmívá. A navíc přitom uspává.

Expertka přes češtinu k Zemanovu „sprostému" projevu: Nemyslitelné. Navíc svou řeč pořád zpomaluje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Krnově

Postlerová uvádí, že každý má v sobě zakomponovaný etický kodex, který mu velí, jak se má chovat. A přestože doba celkově zhrubla, stále bychom měli mít na očích jakousi autoritu, která nám půjde příkladem.

Miloše Zemana prý volila jen část národa a o tu další by se měl ucházet – kulturou i slovy. Pro ni je čeština jazykem spisovatele Karla Čapka, nesmírně nádherným a sofistikovaným, a Miloš Zeman údajně dělá vše pro to, aby nebyla. Z toho důvodu je jeho současné vyjadřování pro Postlerovou nemyslitelné, nepřijatelné a hlavně nepochopitelné.

A ani oblečením, ve kterém vulgarismy pronesl, u komentátorky „nezabodoval“. Byl totiž oblečený do flanelové košile, jakoby se chystal někam na čundr, a přitom usazený ve starožitném nábytku lánského zámku – sídla prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Z prezidentovy mluvy má hlasová lektorka navíc někdy pocit, že se nám všem trošku posmívá, že nás přehlíží. Že on, na rozdíl od nás, vše ví naprosto přesně. I tak nicméně považuje Miloše Zemana za excelentního řečníka, byť s jednou vadou – nepřirozeně kouskuje věty a slova.

„Když jsem ho slyšela poprvé v roce 1989, mluvil ještě celkem rychle. Mám pocit, že jeho mluva – nevím, jestli to není zdravotním stavem – zpomaluje a jeho projevy mají poněkud uspávací tendenci. Přece jen, dnešní doba je rychlá a on by tomu měl techniku své mluvy přizpůsobit. Zvláště pokud chce své myšlenky vysvětlit mladší generaci,“ konstatuje Postlerová.

reklama

autor: luš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…