Expertní komise končí. Církve nepřistoupily na žádné výhrady k restitucím

27.03.2014 13:01

Expertní skupina ČSSD, hnutí ANO a vyslanců církví ukončila svou činnost. Expertní komise se zabývala případnou změnou církevních restitucí. Její konec navrhli právě vyslanci církví, kteří nepřistoupili na žádné z výhrad. Politici ukončení pracovní skupiny akceptují.

Expertní komise končí. Církve nepřistoupily na žádné výhrady k restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Expertní skupina se s představiteli církví neshodla v ničem. Církve se přiznaného majetku nechtějí vzdát. Jednání se tak přesouvá na vládu, sociální demokraté totiž i nadále usilují o změnu zákona o vyrovnání. Církevní část komise také vyzývá vládu, aby s církvemi a náboženskými společnostmi zahájila oficiální jednání o kooperativním modelu další vzájemné spolupráce.

Podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba byly všechny námitky ČSSD proti schválené normě i uzavřeným smlouvám vyvráceny. Senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková ale konstatuje něco jiného. „Naši odborníci došli při výpočtu finanční náhrady za nabývaný majetek k jiným závěrům než ekonomové katolické církve. Na výši případných škrtů jsme se nedohodli, takže nyní se debata přesouvá na vládní úroveň," cituje senátorku server Deníku.

Předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr má za to, že není v souvislosti se zákonem o narovnání vztahu mezi státem a církvemi o čem jednat. Předseda vlády Bohuslav Sobotka vidí postup jednání v rukou vládního týmu, jenž by měl probírat hlavně snížení finanční kompenzace.

K věci se nechce příliš vyjadřovat hnutí ANO, které je součástí expertní skupiny. Šéf Andrej Babiš by si ovšem zdanění církví představit dokázal. Lidovci s TOP09 jsou proti jakékoliv revizi zákona.

reklama

autor: jno

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…