Exposlanec ANO chce ze státu vydojit miliony odškodného. Faltýnek svědčil a objasnil důvody

14.12.2018 15:50

Bývalý poslanec ANO Bronislav Schwarz, který býval vojákem, policejním důstojníkem a velitelem městské policie v Mostě, žaluje stát a žádá šest milionů korun za to, že byl pět let neoprávněné stíhán. Čelil totiž obžalobě, že jako policista zneužil své pravomoci, soud jej pravomocně osvobodil v únoru 2015. Tvrdí, že jeho stíhání bylo účelové a zhatilo mu naděje na vládní funkce, na které si dělal zálusk, když se v říjnu 2013 stal poslancem za hnutí ANO, informoval server iDNES.cz.

Exposlanec ANO chce ze státu vydojit miliony odškodného. Faltýnek svědčil a objasnil důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bronislav Schwarz

Proti Schwarzovi se trestní stíhání vedlo několik let. „Nežádám nic jiného než spravedlnost,“ prohlásil u Obvodního soudu pro Prahu 2 s tím, že stíhání bylo zmanipulované. Schwarz ve čtvrtek povolal k soudu i poslance za vládní ANO, Jaroslava Faltýnka, Romana Kubíčka a předsedu Sněmovny Radka Vondráčka, aby mu dosvědčili, že měl v roce 2013 skutečně příslib nějaké politické funkce.

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí

Vondráček ve své výpovědi uvedl, že by byl opatrný ve slibování funkcí. Zároveň ale připustil, že ANO jako vládní strana měla nárok na řadu funkcí a Schwarz byl vzhledem ke zkušenostem z policie a armády „logickou volbou v bezpečnostní oblasti“. „Není politicky prozíravé, abychom do takové funkce jmenovali někoho stíhaného, nechtěli jsme dát opozici zbraň do ruky,“ dodal.

I Faltýnek potvrdil, že Schwarz skutečně mohl dostat vládní post, tato možnost prý ale zanikla kvůli jeho stíhání. „Bylo na něj pohlíženo jinak,“ řekl. Jestli Schwarz dostane funkci v nynější vládě, když už není stíhaný, jisté není. „V rámci hnutí ANO o tom probíhá diskuse,“ dodal Faltýnek.

Kromě toho poslanec Roman Kubíček sdělil, že jako bývalý voják a policista mohl Schwarz zasednout na nějaký post i „v oblasti obrany“.

Podle Schwarzových slov bylo stíhání pomstou jeho nadřízených u policie. „Dodnes ti lidé jsou u policie, někteří ještě na vyšších místech, proto nebudu říkat, o koho jde,“ dodal s tím, že odškodnění žádá nejen kvůli tomu, že přišel o možnost získat politické funkce, ale také kvůli nepřiměřené délce trestního stíhání a nákladům na advokáta.

Dnes Schwarz působí jako zastupitel a radní v Lomu u Mostu. O tom, zda nakonec dostane milionové odškodnění, rozhodne soud na konci ledna 2019.

Původní zdroj ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…