Exposlanec ODS na síti spustil hádku straníků o poplatky. Přidal se i Zahradil

14.03.2014 16:45

Nově vzniklý Republikový sněm ODS se potýká s prvními problémy. Exposlanec Jan Bureš kritizuje, že si každý delegát musí účast zaplatit. První místopředseda strany Jan Zahradil ale poplatek brání. Diskuse se odehrála na facebookovém profilu.

Exposlanec ODS na síti spustil hádku straníků o poplatky. Přidal se i Zahradil
Foto: hns
Popisek: Poslanec Jan Bureš, ilustrační koláž

Bureš se nejdříve Zahradila zeptal, zda mu přijde normální, že předsedové oblastních sdružení ODS musejí za jeden republikový sněm odehrávající se po jedno odpoledne zaplatit 500 korun.

Zahradil potvrdil, že to normální je, vzhledem k tomu, že poplatek schválilo grémium i výkonná rada. Podobně se prý postupuje i na kongresu ODS.

Je to stejné, jako by měl poslanec platit za zasedání sněmovny

„Mně to tedy normální nepřijde, ačkoli nejsem delegátem. Považuji to za další hrubou chybu vedení, stejná hloupost je i platit za kongres, odmyslím-li si to, že spousta lidí se tam protáhne na svoje náklady a na úkor svého zaměstnání, tak je to pro mě stejné, jako kdyby měl poslanec platit za zasedání sněmovny,“ namítl Bureš.

Podle něj se také jedná o „test, co si členská základna ještě nechá líbit“.

Honzíku, děláte, jak kdybyste nevěděl, že ODS počítá každou korunu

Členka ODS z Karlových Varů Jana Milivojevičová se ovšem pětistovky zastala a Burešovi vzkázala: „Zda se někdo účastní kongresu nebo ne, je jeho volba už na místním sněmu. Já jsem na kongresu snídala, obědvala, svačila a večeřela. Měla dostatek pití. To zadarmo určitě nebylo. Proč řešíte jakýkoliv účastnický poplatek, když víte, že se počítá každá koruna a není doba na to mít všechno gratis?! Honzíku, děláte, jak kdybyste to nevěděl...“

Jak připomínají Lidovky.cz, poslední volby znamenaly pro občanské demokraty ztrátu mandátů ve sněmovně a tím pádem i menší státní příspěvek za hlasy voličů. ODS za 7,7 procenta dostala 38 milionů korun. Čerpá také roční příspěvek ve výši 10 milionů a dalších 14 milionů dostane každý rok za mandáty.

Kvůli poplatkům a dalším problémům zvažuje Bureš odchod z ODS

Bureš ale s nadsázkou navrhl, aby se poplatky rozšířily i na zasedání místních rad, oblastních rad, regionálních rad až po výkonnou radu a kongres. „Postupně k tomu stejně směřujeme, tak co?“ dodal. Prý se podobných věcí nakupilo tolik, že zvažuje opuštění strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…