Exposlankyně Bubeníková: Chování Babiše je k smíchu a ČSSD...

23.05.2014 13:37

I přes vysoký počet preferenčních hlasů neobhájila na podzim Ludmila Bubeníková (STAN) mandát poslankyně. To ji ale neodradilo ve snaze počtvrté obhájit mandát starostky obce Velká Polom. Věří také, že s odstupem času občané ocení Nečasovu vládu. Jak ale nyní hodnotí působení nové vlády? S tím, ale i se svými osobními (ne)úspěchy či plány do budoucna se svěřila naší redakci.

Exposlankyně Bubeníková: Chování Babiše je k smíchu a ČSSD...
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: starostka obce Velká Polom Ludmila Bubeníková

Paní starostko, byť jste na podzim získala vysoký počet preferenčních hlasů, na obhajobu mandátu to nestačilo. Byla jste zklamána výsledkem? A především, jaké jsou vaše politické priority do budoucna? Budete se letos pokoušet obhájit mandát starostky?

Co se týče voleb do PSP, samozřejmě jsem byla výsledkem zklamána, nejen proto, že jsme věnovali předvolebním aktivitám spoustu času a energie. Ale holt náš kraj je velmi levicový, takže podpora pravicových stran byla velmi nízká. Mandát starostky se pokusím znovu obhájit.

Žen se ale do sněmovny dostalo celkově velmi málo, čímž se prohloubil nepoměr zastoupení mužů a žen v politice. V čem vidíte příčinu?

Žen je málo, muži je málokdy pustí na volitelná místa. Na druhou stranu – ženy se příliš do politiky nehrnou – mám s tím zkušenost při sestavování kandidátky na komunální úrovni. Většinou převáží potřeba se více věnovat rodině, dětem… Tento stav však ovlivňuje i fakt, že oslovuji ženy, které se jinak angažují, v různých dobrovolných akcích, spolcích, farnosti atd. Kdo je pracovitý, o toho je zájem, naopak lenivé jedince nikdo neosloví.

Jak byste zpětně hodnotila Nečasovu vládu? Vláda byla v průzkumech hodnocena jako jedna z nejhorších od roku 1989. Jednala byste tak nyní v některých situacích jinak? A můžete být případně konkrétnější?

Kdesi jsem četla vyjádření renomovaného ekonoma či politologa, který řekl, že kroky Nečasovy vlády budou kladně ohodnoceny až s odstupem času, že totiž bývají vlády oblíbené, které nedělají téměř nic (hlavně bezbolestně přežít a sbírat body) a pak ty druhé, které neberou ohled na budoucí volební výsledek a jdou si za svým. My jsme šli do voleb s cílem zkrotit výši deficitu státního rozpočtu a to se podařilo, i když některé kroky byly hodně bolestné a některé podle mne i zbytečné (např. zrušení porodného na další dítě).

Problémy s exekutory, sociální situace lidí na dávkách, řešení bydlení na ubytovnách, katastrofální životní úroveň většiny důchodců a samozřejmě nezaměstnanost. To jsou hlavní problémy, které dlouhodobě trápí nejen Moravskoslezský kraj. Jaké opatření pro nápravu situace byste vyzdvihla za vaší vlády?

Moravskoslezský kraj je výjimečný – v mnoha směrech. Problematika exekucí se řeší dlouhodobě, u ubytoven je třeba omezit výši nájmu ve vztahu k ploše pronajímaných nemovitostí, nezaměstnanost souvisí s charakterem dříve převažujících druhů průmyslových činností. Tento kraj si zaslouží zvýšenou pozornost ze strany vlády a soubor opatření, které pomohou dostat se ze svízelné situace.

A jak nyní hodnotíte působení nové vlády? Co vám na současné koalici nejvíce vadí?

Působení nové vlády? Má to složité. Snaží se plnit předvolební sliby a zjišťuje, že není kde brát. Pan ministr financí se stále snaží instalovat se do role nepolitické osoby, což je trochu k smíchu, některé jeho kroky dokládají, že o fungování sněmovny neměl ani páru – např. když se nechal slyšet, že nedopustí stejný počet výborů – to jsem si říkala, že si ráda počkám na výsledek. A tak jeden den něco prohlásí, další den to upraví a nakonec je všechno jinak. Myslím, že ještě nepochopil, že je dobré se nejdříve dohodnout a pak sdělovat národu svá moudra. Sociální demokraté se zase zřejmě buší do hlavy, že se zasadili o zrušení poplatku v nemocnicích a dnes musí řešit, kde vzít na provoz nemocnic. V očích veřejnosti vláda sbírá body – přísliby zvyšování důchodů, zrušení třicetikorunového poplatku na léky, snížení DPH, zvýšení minimální mzdy, to jsou pro většinu veřejnosti lehce pochopitelné a přijatelné věci.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, působíte jako starostka, a to již více než 10 let. Jak se za vašeho starostování proměnil chod úřadu?

Ve funkci starostky jsem 12 let, chod nejen našeho úřadu se zásadním způsobem změnil. Elektronizace státní správy, nové služby (Czech POINT) a spousta dalších věcí nutí všechny obecní úřady modernizovat svůj provoz. Někdy bych řekla, že až zbytečně moc. Pak se totiž stane, že vypne elektrický proud a všichni úředníci neudělají ani tečku, nic prostě nefunguje.

Co považujete v čele města za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Nám se povedla velká spousta věcí – evropské dotace jsme využili na rekonstrukci a dostavbu základní školy, výstavbu nové školky, tribuny se sociálním zázemím, víceúčelové hřiště u základní školy, finanční příspěvky ze SFDI zase na výstavbu chodníku podél krajské silnice a výstavbu cyklostezky, dotace z MMR nám pomohly zajistit opravu kapličky, objektů v bývalém vojenském areálu, a mohla bych pokračovat dále. Za své jsme rekonstruovali téměř všechny objekty v majetku obce (obecní úřad, „starou“ školku, Dům hasičů, bývalý Dům zahrádkářů na obecní knihovnu, kulturní středisko, objekt, kde sídlí Česká pošta, ale i rybník u mateřské školky, tzv. Rybářskou baštu atd.). Všude uplatňujeme princip bezbariérovosti, abychom usnadnili přístup našim hendikepovaným spoluobčanům. Prostě: Máme za sebou kus práce, rozhodně jsme nezaháleli. A je to vidět. Co se naopak nepovedlo, je nedořešení čištění odpadních vod – tedy výstavba nové oddílné kanalizace a napojení na ČOV.

Co vás teď v obci nejvíc „pálí"? Jaký problém potřebujete vyřešit?

To je již zmíněná oblast odpadních vod.       

Radnici se daří dlouhodobě hospodařit v kladných číslech. Co podle vás stojí za tímto úspěchem?

Zadlužit se umí každý, hospodařit s rozmyslem už není tak jednoduché. Každou investici či větší opravu je třeba důkladně zvážit. Já navíc nejsem příznivcem provizorních a jednoduchých řešení, vyžadujeme od stavebních firem vždy odpovídající kvalitu, přestože je to někdy nákladnější. Chci v naší obci, kterou mám moc ráda, i nadále žít, a tak se snažíme odvádět dobrou práci, abychom se nemuseli za nic stydět. Zatím se nám to daří a věřím, že bude i v budoucích letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…