Expředseda Zelených Liška hlásí z Vídně: Opakování voleb vítám, zvítězila úcta k právnímu státu

01.07.2016 23:00

V Rakousku se bude opakovat druhé kolo prezidentských voleb, v němž napoprvé těsně zvítězil expředseda rakouských Zelených Alexander Van der Bellen nad kandidátem rakouských Svobodných Norbertem Hoferem. Napodruhé ale tyto volby mohou dopadnout jinak. Své k tomu v Událostech, komentářích ČT řekl další bývalý předseda zelených, Ondřej Liška, jenž dnes žije ve Vídni.

Expředseda Zelených Liška hlásí z Vídně: Opakování voleb vítám, zvítězila úcta k právnímu státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Z úst veřejných činitelů je tady slyšet akceptaci a respekt k rozhodnutí ústavního soudu. A mezi lidmi slyším určitou únavu z opakování voleb, že budou muset znovu jít k urnám. Cítím tu však také odhodlání obou kandidátů a jejich příznivců,“ poznamenal Liška na úvod. „Z dlouhodobého hlediska zvítězila úcta k právnímu státu nad úvahami, že opakování voleb nebude levné,“ doplnil v průběhu.

Jinak by prý zůstala pachuť, což by podle hosta byla voda právě na mlýn Svobodných, kteří pronášejí konspirační teorie zpochybňující dnešní pozice státu. Kdyby k opakování volby nedošlo, tak by Svobodní šest let mohli zpochybňovat pozici Alexandra Van der Bellena a právní stát jako celek.

Od květnových voleb se situace v zemi posunula. Svůj vliv bude mít na Rakušany Brexit, ale i politická situace v samotném Rakousku. „Na politické scéně se celkově přitvrdil postoj vůči uprchlíkům,“ doplnil někdejší předseda českých zelených.

V tuto chvíli je prý ale těžké říci, jak zmíněné faktory volby ovlivní. Oba volební týmy se svolávají a hodlají do kampaně vložit maximum energie. Ať už další volba dopadne jakkoli, lidé doufají, že prezident bude mít silnější mandát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…