Expremiér Špidla v ČT probral prolomení limitů i Rusko

08.02.2015 21:40

Expremiér Vladimír Špidla je dnes šéfem poradců svého nástupce v úřadě Bohuslava Sobotky (oba ČSSD). V nedělním pořadu ČT Týden v politice zdůrazňoval, jak je dobře, že je Česká republika členem Evropské unie a NATO. Nikoli poprvé tvrdě odsoudil ruskou anexi Krymu, ale současně z jeho úst zaznělo, že Rusko je velmoc, se kterou se musí EU vždy v určité míře stýkat a potýkat.

Expremiér Špidla v ČT probral prolomení limitů i Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Současný poradce premiéra Bohuslava Sobotky expremiér Vladimír Špidla (ČSSD) se v pořadu ČT24 Týden v politice vyjadřoval k prolomení limitů těžby uhlí na severu Čech. Hned na úvod poznamenal, že jde o tak složitou otázku, že si jeho vláda o tom netroufla rozhodnout a odsunula rozhodnutí na později.

Jeho nástupce Bohuslav Sobotka ale dnes postupuje ve shromažďování podkladů, jednal také se starosty Mostu, Litvínova a dalších měst. Současný šéf vlády si je prý také vědom, že v tomto regionu bude třeba přistoupit k dlouhodobé strategii restrukturalizace, protože uhlí tu nebude donekonečna.  

Ve vysílání ale odmítl říct, co by premiérovi poradil. "Poradce radí soukromě a ne přes média. Jeho úlohou je také shromáždit pro premiéra všechny dostupné podklady, aby se na jejich základě mohl rozhodnout on a další členové vlády," zdůraznil Špidla.

V politice vždy musíte vyvažovat, zdůrazňuje expremiér

Následně se vyjadřoval k postupu Evropské unie k Rusku a krizi na Ukrajině. "Je dobře, že je Česká republika pevně zakotvena v EU a NATO. Kdyby se tato uskupení ocitla v problémech, tak by to pro nás nebylo vůbec dobře," poznamenal Špidla. Divákům připomněl, že Sobotkova vláda nastavila proevropské politické směřování, což považuje za správně.

V otázce hodnocení sankcí proti Rusku už byl ale opatrnější. Prezident Zeman např. tvrdí, že sankce proti Rusku jsou bezzubé, zatímco pravicová opozice by se nebránila jejich zpřísnění. Jakou cestou se tedy vydává vláda Bohuslava Sobotky? Špidla se odvolával především na potřebu udržet jednotný unijní postoj, ale obratem dodal, že politika je vždy o vyvažování zájmů. Měli bychom tedy na jedné straně odsoudit nepřijatelnou ruskou anexi Krymu, proti které se Špidla jasně postavil, ale současně je třeba mít na paměti, že Rusko je velkou ekonomikou a EU musí s takovýmto sousedem vycházet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…