Exprimátor Svoboda: Měl jsem pravomoc uzavřít smlouvu s Láskou, rada ji schvalovat nemusela

25.02.2015 18:31

Jako primátor jsem měl pravomoc uzavřít smlouvu s advokátem Václavem Láskou ohledně auditu v pražském dopravním podniku, aniž by to musela schvalovat městská rada, uvedl v dnešním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu poslanec a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Reagoval tak na žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání v této věci. Dotkl se také snahy levicových politiků začít zaměstnancům na neschopence znovu vyplácet nemocenskou za první tři dny nemoci.

Exprimátor Svoboda: Měl jsem pravomoc uzavřít smlouvu s Láskou, rada ji schvalovat nemusela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Opětné proplácení prvních tří dnů nemoci, které dnes Senát zejména hlasy levice podpořil v prvním kole projednávání novely zákoníku práce, označil Svoboda za populistický krok. Předpokládá, že neschopenka bude opět zneužívaná. "Mám zkušenost, lékaře, který vypisuje neschopenky,“ přiznal s tím, že v současnosti, kdy se zaměstnancům neproplácejí první tři dny nemoci, vymýtil "poopilecké neschopnosti“.

Pokud by byli lidé opravdu nemocní, zůstanou doma

Moderátorka ale namítla, že senátorka Milada Emmerová (ČSSD) argumentovala tím, že kvůli tomu, že první tři dny nemoci nejsou propláceny, lidé raději chodí do práce nemocní. "To jsou pohádky z Českého lesa. Není to tak,“ oponoval exprimátor s tím, že pokud by byli lidé opravdu nemocní, tak zůstanou doma a od čtvrtého dne jsou na nemocenské.

V další části pořadu se řešilo to, proč Svoboda sám nevyzve poslance, aby jej vydali k trestnímu stíhání. To ve věci smlouvy s advokátem Václavem Láskou. Svobodovi je kladeno za vinu, že uzavření této smlouvy neodsouhlasila pražská městská rada.

Láska prováděl audit proto, aby nevyzněl do ztracena

Podle Svobody zmíněnou žalobu podali lidé, kterým "sáhl na zoubek, když řešil dopravní podnik“. Poukázal na to, že magistrát platí pražskému dopravnímu podniku 13 miliard korun na kompenzacích. "Doprava na jednu osobu je v Praze nejdražší na celém světě. Je třikrát, čtyřikrát vyšší než jinde,“ uvedl Svoboda s tím, že audit v dopravním podniku byl proto nutný. Byla vytvořena skupina, která prováděla forenzní audit. Kromě Lásky v ní byli i další dva advokáti.

A proč chtěl vlastně primátor mít ve zmíněné skupině právě Lásku? Jeho mu doporučil David Ondráčka z protikorupční organizace Transparency International proto, aby audit byl kvalitní, aby neskončil do ztracena.

Na otázku, proč tedy Svoboda v době, kdy byl primátorem, neprojednal uzavření smlouvy s Láskou s radou města, uvedl, že primátor takovou pravomoc má, má i peníze vyčleněné na financování poradců. "Akt to byl zcela regulérní, doporučil mi to i právní odbor magistrátu,“ vysvětlil Svoboda.

Za trestním oznámením msta exředitele DP?

Trestní oznámení na svou osobu v této věci chápe jako osobní mstu těch, kterých se audit v dopravním podniku dotýkal, tedy i bývalého ředitele DP Martina Dvořáka. Odmítl informaci LN, podle nichž jsou výsledky Láskova auditu nedohledatelné. "Toto napsat do novin je trestuhodné,“ podotkl Svoboda s tím, že nešlo o žádný virtuální audit, jak o něm mluvil Dvořák. A poukázal na to, že vyústil ve tři trestní oznámení.

Upozornil také na to, že trestní oznámení ve věci smlouvy s Láskou bylo už jednou odloženo. Nynější žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání přišla na žádost dozorujícího státního zástupce.

Přiznal, že tato kauza jej bezesporu omezuje v další politické kariéře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …