Exšéf ČEZu Roman prolomil mlčení. Promluvil o svých projektech a investicích

27.02.2015 10:22

Poprvé po třech letech prolomil hradbu mlčení bývalý údajně nejmocnější muž v našem státě, exšéf polostátního gigantu ČEZ Martin Roman, když poskytl rozhovor dnešní Mladé frontě Dnes. A prozradil několik zajímavých věcí. Například to, že nechce vstoupit do politiky, místo toho se chce věnovat svým projektům ve vzdělávání.

Exšéf ČEZu Roman prolomil mlčení. Promluvil o svých projektech a investicích
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Roman

Když se Roman po více než třech letech sešel s novinářem, aby s ním rozhovor uskutečnil, sešel se s ním v bývalé Mekce pražských intelektuálů, v kavárně Slavie. List ale upozorňuje na to, že podle řady svědků pořádá Martin Roman většinu svých obchodních schůzek v Lobby baru hotelu Esplanade, což je prý proslulé centrum pražských lobbistů.

Roman odmítá, že by za faktem, že se s rodinou v loňském roce stáhl do Londýna, byly spory s ministrem financí Andrejem Babišem, o nichž se prý v zákulisí mluví. „Rozhodl o tom úspěch naší dcery u přijímacích zkoušek, nic jiného,“ tvrdí. List vysvětluje, že Romanova dcera v loňském roce složila přijímací zkoušky na tamní výběrovou střední školu.

Sám Roman v Londýně také studuje, prý na nejlepší pedagogické škole světa, Institutu vzdělávání při University College London. Zde se chystá na svou novou roli didaktika, tedy teoretika ve vzdělávání. Studuje magisterské studium, které se nazývá Efektivita výuky a učení. „Vzdělávání mě vždycky zajímalo a řada věcí je zde inspirativní,“ svěřil se Roman.

Západní školy mají méně témat, ale jdou více do hloubky

Ten si již dříve vyzkoušel akademickou půdu v Německu v Heidelbergu a ve švýcarském St. Gallenu. Velký rozdíl vidí v tom, jak se vyučují přírodní vědy, jako chemie, fyzika, biologie, ale i dějepis a zeměpis. „Neprobírají celý systém, mají méně témat, ale v nich jdou do větší hloubky. Cílem je naučit se nejenom fakta, ale hlavně vědeckou metodu, jak se postavit k problému,“ vypozoroval Roman, který si v čele ČEZ vydělal stovky milionů korun.

Po svém návratu do ČR se podle svých slov chce plně věnovat svým projektům ve vzdělávání, ke kterým patří soukromá škola PORG či charita Čtení pomáhá.

Záleží mi na tom, aby se Špindlerův Mlýn dál rozvíjel

Vůbec poprvé se Roman v rozhovoru rozpovídal o svých investicích. Přiznal se k podílu v horském areálu ve Špindlerově Mlýně. „Jsem u projektu Špindlerova Mlýna od počátku. Trávím tam každý zimní víkend snad patnáct let. Odjakživa mám k lyžování blízko, dříve jsem závodně lyžoval a moc mi záleží na tom, aby se Špindlerův Mlýn dál rozvíjel,“ uvedl Roman.

Deník k tomu vysvětluje, že projektem myslí společnost Melida, která má tamní areál od konce roku 2012 v pronájmu od sportovních svazů. Dosud jako majitelé Melidy oficiálně vystupovali zejména finančníci z okruhu banky J&T, ale o přítomnosti Romana se od začátku spekulovalo. „Mám opci na minoritní neblokační podíl, takže je to, jako bych podíl měl. Neúčastním se ale denního řízení areálu,“ uvedl Roman. Zároveň odmítl spekulace, že figuruje v pozadí realitní skupiny CPI Radovana Vítka, Škody Transporation či billboardové společnosti BigBoard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…