Exšéf NATO: Obama selhal. USA musejí být světovým četníkem

19.08.2016 22:34

Bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen zkritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu za to, že navzdory předchozím prohlášením nereagoval na použití chemických zbraní ve válce v Sýrii před třemi lety. Ústupem z mocenského bojiště tak dle Rasmussena akorát nahrál Putinovi a Islámskému státu.

Exšéf NATO: Obama selhal. USA musejí být světovým četníkem
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Dánský expremiér Rasmussen se včera prostřednictvím videa, které zveřejnil na svém Facebooku, pozastavil nad tím, že syrský prezident Bašár Asad v roce 2013 použil proti vlastnímu národu chemické zbraně a USA to nepotrestaly, ač původně v takovém případě slíbily vojensky zasáhnout. „Obamovo rozhodnutí nakreslit neslavnou červenou čáru u varianty, kdy Asad v Sýrii použije chemické zbraně, a poté v takové situaci nejednat, bylo podle mého názoru katastrofou,“ prohlásil Rasmussen s tím, že Obamovo počínání vytvořilo pochybnosti o americkém závazku vést svět, což zase podnítilo „nepřátele svobody“ a ponechalo syrské obyvatelstvo na milost nemilosrdnému diktátorovi.

Exšéf NATO kriticky podotkl, že americké zdráhání vytvořilo jakési vakuum, z něhož těží ruský prezident Vladimir Putin a samozvaný Islámský stát. „Svět potřebuje četníka, a tím četníkem musejí být Spojené státy americké,“ zdůraznil Rasmussen, který v současné době dle ČTK vlastní poradenskou firmu a působí jako poradce ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Clintonová, nebo Trump?

Příští americký prezident musí dle jeho názoru „stát v přední linii, a nikoliv se schovávat vzadu“. Ačkoliv ve videu konkrétně nejmenoval, server the Local uvádí, že v diskuzi pod videem Rasmussen nepřímo vyjádřil podporu kandidátce demokratů Hillary Clintonové. „S Hillary Clintovou jsem úzce spolupracoval během těch čtyř let, co působila jako americká ministryně zahraničí. Jsem si jistý, že má vůli vést,“ uvedl exšéf NATO.

Oproti tomu od republikánského kandidáta podle Rasmussena nelze očekávat, že se ujme role „četníka“. Exšéf NATO s odkazem na předchozí vyjádření Donalda Trumpa tvrdí, že Trump prakticky odmítl převzít globální vůdcovství. „Ale nikdy nevíte, jak se lidé budou chovat, když se stanou prezidenty,“ doplnil Rasmussen.

Celý text v angličtině ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…