Exšéf Novy Vladimír Železný: Volím ODS. Věřím Němcové

17.10.2013 10:53

Bývalý dlouholetý ředitel televize Nova a bývalý europoslanec Vladimír Železný bude v nadcházejících předčasných volbách volit Občanskou demokratickou stranu. Uvedl to v anketě serveru Novinky.cz.

Exšéf Novy Vladimír Železný: Volím ODS. Věřím Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Železný

„Tentokrát bych určitě volil ODS. Zejména poté, kdy se lídrem kandidátky stala Miroslava Němcová. Je střídmá, důvěryhodná a o jejích postojích nemám sebemenší pochybnosti. Byla by to i dobrá protiváha současnému prezidentu a také všem možným politickým turistům, kteří se opět vynořili v podobě různých stran a bloků,“ uvedl Železný v anketě.

Vladimír Železný byl mluvčím Občanského fóra, po jeho rozpadu v roce 1991 ještě krátce mluvčím Občanského hnutí, pak mluvčím vlády ČR a poradcem tehdejšího premiéra Petra Pitharta.

Do politiky vstoupil Vladimír Železný kandidaturou do Senátu ve volebním okrsku č. 54 – Znojmo za hnutí Nezávislí. Ve volbách v roce 2002 jako jediný kandidát získal nadpoloviční počet hlasů, a byl tak zvolen již v prvním kole.

Anketa

Koho si nejvíce přejete ve sněmovně z vybraných tváří ODS?

hlasovalo: 6200 lidí

V roce 2004 kandidoval za hnutí Nezávislí do Evropského parlamentu. Hnutí získalo překvapivě 2 křesla, Železný se tak stal europoslancem.

O rok později založil novou politickou stranu Nezávislí demokraté a byl zvolen jejím předsedou. Jako lídr pak kandidoval o rok později v parlamentních volbách. Strana však získala jen něco málo přes 36 tisíc hlasů, což je 0,68 % ze všech platných lístků a žádný z jejich kandidátů se do sněmovny nedostal.

V lednu 2009 Železný v Česku zaregistroval značku Libertas.cz, aby využil mediálního zájmu o projekt euroskeptické strany Libertas.eu, který inicioval irský podnikatel Declan Ganley. V březnu 2009 bylo ohlášeno, že nová strana bude kandidovat do Evropského parlamentu pod vedením Vlastimila Tlustého. Republiková rada koalice Libertas.cz a Nezávislých demokratů rozhodla, že Vladimír Železný bude dvojkou na kandidátní listině Libertas.cz právě za Vlastimilem Tlustým. Tématem jejich rozhodování bylo i to, zdali by Železný měl kandidovat i přes to, že je pravomocně odsouzený za trestný čin krácení daní.

V srpnu 2007 byl totiž Vladimír Železný odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu odnětí svobody a k maximální možné, pětimilionové pokutě za to, že při dovozu obrazů spolu s galeristou George Novotnym připravili stát na daních o téměř šest milionů korun.

Vladimír Železný čelí před soudy ještě dvěma dalším vážným obviněním. Jedná se o údajné poškozování věřitele, když se Železný zbavoval fiktivně majetku, aby nemusel platit dluh svému věřiteli a bývalému partnerovi – firmě CME. Další obvinění se týká daňového úniku, kterého se měl dopustit tím, že nezaplatil daň z prodeje svého obchodního podílu ve firmě CET 21.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…