Exšéf Svobodné Evropy: Jestli chcete pochopit Trumpa, čtěte Breitbart. Čtu to denně, žádný fašismus tam není

09.03.2017 10:24

O tom, jaká jsou americká média, hovořil se serverem Echo24 Jeff Gedmin, který byl za Bushovy republikánské administrativy jmenován ředitelem Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

Exšéf Svobodné Evropy: Jestli chcete pochopit Trumpa, čtěte Breitbart. Čtu to denně, žádný fašismus tam není
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Server poukázal na to, že před pár dny byl zveřejněn průzkum, z něhož vyplývá, že 53 procent Američanů velkým médiím důvěřuje ještě méně než politickým institucím. „Američané, ne všichni, ale velká část z nich, získali v posledních letech pocit, že hlavní celostátní média – New York Times, CNN, ABC a další – se stala součástí exkluzivní elity, že se proti svému publiku spojila s politickými a hospodářskými elitami, s prostředím, v němž už nefunguje meritokracie, tedy kde přestávají hrát roli váš skutečný výkon nebo zásluhy,“ uvedl Gedmin.

Podepsal by výtku, že velká média přeběhla na druhou stranu, kterou by pro své publikum měla kriticky popisovat? „Ano. Jistě,“ přisvědčil.

Uvedl také, že průzkumy byly víceméně přesné, respondenti upřímní – a přesto byli novináři z velkých měst Trumpovým úspěchem zaskočeni. „Chyba tedy logicky není v agenturách pro výzkum veřejného mínění, ale spíš v metropolitních novinářích. Přestali jsme – teď myslím obecně Washington, nejsem přímo součástí médií – vnímat, co se děje mimo velká města na pobřeží, jaké pocity se rozmáhají v Ohiu, v Pensylvánii,“ přiznal.

Kam by zařadil Breitbart, server blízký Trumpovi? „Breitbart reprezentuje populistickou, pravicovou variantu konzervatismu. Breitbart je pro omezení přistěhovalectví, chová nepřátelství k německé kancléřce Merkelové za to, že předloni otevřela hranice imigrantům, je kritický k EU, protože věří, že vždycky je lepší větší množství národní suverenity v liberálně demokratickém státě. Dokáže být provokativní a paličský, něčím připomíná britské bulváry. V evropském kontextu bych řekl, že politicky je na pozicích bavorské CSU a napravo od CDU. Ale na žádný fašismus jsem v něm ještě nenarazil, a to ho čtu denně. Je to – opakuji – populistický, protiglobalistický server, a vzhledem k tomu, že šéfredaktor Breitbartu Steve Bannon nedávno přešel do Bílého domu, kde patří ke klíčovým poradcům prezidenta, byste ho měli číst vy všichni, kdo chcete nahlédnout do Trumpova myšlenkového světa,“ prohlásil Jeff Gedmin.

Celá ukázka rozhovoru je ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…