Exšéf Vojenského zpravodajství Páleník promluvil ke kauze Nagyová

13.06.2015 7:59

Bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník se rozpovídal v rozhovoru pro MF Dnes o kauze Jany Nagyové v údajném sledování exmanželky někdejšího premiéra Petra Nečase. Případ považuje podle svých slov za společenskou a kariérní devastaci.

Exšéf Vojenského zpravodajství Páleník promluvil ke kauze Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondrej Páleník

Jsou tomu přesně dva roky ode dne, kdy byl Páleník zatčen. Nyní dělá na vlastní pěst a věnuje se poradenství v bezpečnostní oblasti a zahraničním obchodu. „Pro stát už nepracuji, protože s touto vykonstruovanou kauzou se mě nikdo netroufne zaměstnat,“ řekl v rozhovoru a zároveň v něm připustil, že pokud i odvolací soud skončí zproštěním viny, bude chtít po státu nějakou kompenzaci. „O satisfakci uvažovat budu, ale v jaké formě, to zatím nevím,“ uvedl v rozhovoru.

Nejdéle úřadujícího ředitele vojenské rozvědky prý očišťující rozhodnutí soudkyně nepřekvapilo, protože se podle něj nic špatného nedělo. „Z toho, co zaznělo u soudu, bylo jasné, že nás nikdo nemůže odsoudit,“ je přesvědčen a tvrdí, že s Janou Nagyovou (Nečasovou) ho pojil jen pracovní vztah.

Šéfem NKÚ jsem být nechtěl, ale nevidím důvod, proč bych jím být neměl

Podle Páleníka je přitom zcela jedno, kdo co řekl v odůvodnění „ochrany“ Radky Nečasové (Nagyová u výslechu řekla, že ochrana byla zapotřebí kvůli jehovistům; Páleník pro změnu, že to bylo kvůli gripenům - pozn. red.). Ten zároveň v rozhovoru neguje svou výpověď ze zatčení, protože prý není k dispozici celá. „Říká se tam, že jsem nebyl zbaven mlčenlivosti a že nebudu na ty otázky odpovídat,“ brání se v rozhovoru a dodává, že to, co u výslechu řekl, bylo na radu právníka.

Páleník je zároveň přesvědčen, že když se Petr Nečas před dvěma lety na tiskové konferenci omlouval všem sledovaným, že o ničem nevěděl, tak to dostatečně vysvětlil u soudu, kde řekl, že se obával o rodinu a požádal Páleníka o pomoc. Podle expremiéra tak nešlo o sledování, nýbrž o obranu před sledováním. „Všichni svědci řekli, že nikdy nedostali rozkaz někoho sledovat. Měli zjistit, zda hrozí nebezpečí,“ vysvětluje bývalý ředitel Vojenského zpravodajství v rozhovoru.

„Že o tom osoba ví, je jen jeden ze způsobů provedení, ale nemusí to být vždy,“ vysvětluje dále Páleník, proč nepožádal Radku Nečasovou o spolupráci a dokumenty zpravodajců nazvané „záznam o sledování“ přirovnává k novinářským a jiným poznámkám.

V závěru rozhovoru pak Ondrej Páleník tvrdí, že ačkoli se Jana Nagyová u bývalého premiéra rázně snažila dostat Páleníka na post šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu, on to tak nechtěl a prý o tom ani nevěděl. „Dovedu si ale představit, že kdyby to někdo projednával, tak by Páleník coby exředitel armádní rozvědky mohl být dobrým kandidátem na šéfa NKÚ,“ tvrdí a ubezpečuje, že s Nagyovou neměl žádný blízký vztah. „Říkal jsem jí paní vrchní ředitelko,“ dodává.

reklama

autor: jzd

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …