Exšéf finanční policie: Mířili jsme v kauzách vysoko. Proto nás Langer rozprášil

13.07.2012 21:35

Bývalý ředitel zrušené finanční policie Vladimír Zimmel je přesvědčen o tom, že za snahou agresivní rétoriky ministra financí skutečně je tlak na policii, aby se vyhnula vyšetřování citlivých kauz. Zimmel to řekl v Hyde parku ČT24. Krizitoval také ministra vnitra Kubiceho, který podle něho nehájí zájmy policistů.

Exšéf finanční policie: Mířili jsme v kauzách vysoko. Proto nás Langer rozprášil
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Bývalý šéf finanční policie Vladimír Zimmel v pořadu Hyde park

V pořadu byla řeč především o politickém nátlaku na policii v souvislosti s aktuálním vystupováním ministra financí Kalouska ve věci vyšetřování kauzy letounů CASA.

Exředitel finanční policie, jejíž zrušení prosadil tehdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer, podle svých slov přímé zkušenosti s nátlakem politiků na finanční policie nemá. Nikdo prý tehdy nebyl na pochybách, že to byl útvar s ambicí rozkrývat tu nejvážnější finanční kriminalitu. "Určitě jsme mířili vysoko, možná tak jako se míři aktuálně teď. Asi právě proto byla finanční policie za ministrování Ivana Langera rozprášena," uvedl v Hyde parku Zimmel. Ten navíc řekl, že v policii nezná nikoho, kdo by si přál návrat Ivana Langera.

Finanční policie byla úspěšná, proto ji Langer zrušil

"Problémem prostě byly naše dobré výsledky, to byla příčina našeho zničení. Když Langer přišel s tím, že finanční policii zruší, vysvětloval jsem mu, že to bude chyba, že budou odcházet dobří policisté a podobně. On to však přesto udělal," kritizoval exministra.

Zimmel se pustil také do kritiky současného ministra vnitra Jana Kubiceho, který podle jeho slov dostatečně nehájí zájmy policistů. "Ministr vnitra nebojuje o svůj resort a diví se tomu, že se Kubice vůbec do čela vnitra dostal. Z Jana Kubiceho jsem zklamán. Přál bych si, aby v čele resortu stál někdo, kdo mu dostatečně rozumí. Nemyslím si, že by to o Kubicem platilo," opřel se do současného šéfa resortu vnitra.

Někdejší ředitel elitního policejního útvaru se naopak zastal policejního prezidenta Petra Lessyho. Ve věci jeho hovoru s ministrem Kalouskem ale řekl, že narozdíl od Lessyho by takový telefonát od Miroslava Kalouska za nátlak považoval. "Ministr vnitra dává dlouhou dobu najevo, že chce Lessyho odvolat. Pokud by to Lessy Kubicemu řekl, mohlo by se stát, že by to napomohlo k jeho odvolání. Striktní policejní postup by byl zapotřebí, pokud by tím telefonátem byl spáchán trestný čin. Nic takového se ale nestalo," byl přesvědčen exšéf finanční policie.

Vyšetřovatelé by měli být vůči nátlaku odolní, pak dělají chyby

"Policisté ale musí mít jistou míru odolnosti, protože je obvyklé, že ti podezřelí útočí na vyšetřovatele a často velmi nevybíravým způsobem. Je to však typické jednání pro zločinecké prostředí, ale nikoli pro členy vlády. Navenek takový tlak vyšetřovatelům sice vadit nesmí, ale ve skutečnosti je tomu naopak, protože jsou pod tlakem a to je také cílem těch útoků. Aby vyšetřovatelé dělali chyby," pokračoval na odpovědi diváckých dotazů.

Ustojí Petr Lessy současnou situaci? zněl další dotaz. "Rozhodně mu věřím, domnívám se, že Petr Lessy je v tomto sporu ten, kdo mluví pravdu. Přál bych mu, aby to celé ustál. Kloním se na jeho stranu, protože jeho vysvětlení bylo logické a velmi přesvědčivé. Nenapadá mě žádný rozumný důvod, proč by policejní prezident neměl mluvit pravdu. On tu situaci nevyvolal," řekl Vladimír Zimmel.

Nákupy letounů CASA. Pokud někdo spáchal tresný čin, Parkanová to nebyla

Ten se navíc obává, že Kalouskovým cílem je opravdu na policii tlačit. "Obávám se, že snahou agresivní rétoriky ministra financí je ovlivnit postupy policejních orgánů, aby se těm kauzám vyhnuly. Pokud v kauze CASA skutečně došlo ke spáchání trestného činu, tak na základě mnohaletých zkušeností a intuice si troufám tvrdit, že Vlasta Parkanová nebude tou osobou, která v tom hrála hlavní roli. Domnívám se, že za řadou těch předražených nákupů stojí politické vlivy. Myslím, že by se to dříve nebo později mělo prokázat, protože to dává smysl," nebál se sdělit dále.

Diváci pořadu někdejšímu řediteli finanční policie, která se zabývala vyšetřováním nejvážnějších hospodářských deliktů věřili. Devadesát šest procet z těch, kteří hlasovali, ho hodnotilo pozitivně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…