Exstarosta Mnichova Hradiště: Radnici jsem předával plně funkční a v dobré kondici

14.12.2014 16:01

V rozhovoru, který poskytl bývalý starosta Arnošt Vajzr (ODS) našim stránkám jsme se ohlédli nejen za jeho působením v čele úřadu, ale prozradil nám také, proč se rozhodl již nekandidovat , a jak nyní využije svůj volný čas.

Exstarosta Mnichova Hradiště: Radnici jsem předával plně funkční a v dobré kondici
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Mnichova Hradiště v letech 2006-2014 Arnošt Vajzr (ODS)

Ve volbách se Vám nepodařilo obhájit mandát starosty a nedostal jste se ani do zastupitelstva. Byl pro Vás osobně výsledek zklamáním? A máte představu, co budete dělat?

Podobnou větu jsem již četl v jednom deníku a v dalším čísle vytiskli omluvu. V letošních komunálních volbách jsem vůbec nekandidoval, takže jsem nic neobhajoval ani jsem se nemohl dostat do zastupitelstva. Je mi 70 let a odešel jsem do důchodu.

Co podle Vás mělo na výsledky voleb největší vliv?

Kdybych kandidoval, možná by výsledek voleb byl jiný. Velký vliv měla nízká volební účast a politika centrálních orgánů tradičních politických stran.

ODS skončila ve volbách v Mnichově hradišti čtvrtá. Čemu to přičítáte? Nedomníváte se, že na výsledek voleb moha mít vliv i značka ODS? Jak byste hodnotil její celkový výsledek napříč republikou?

Většina občanů města mě bralo jako člověka, který se stará o potřeby města a snaží se zlepšovat podmínky pro život ve městě. Politická příslušnost nebyla rozhodující. Tradiční politické strany měly propad všude. V Mn. Hradišti ČSSD z 10 mandátů v minulém volebním období spadlo na 4 mandáty.

V čele města jste působil osm let, což není krátká doba. Vidíte za sebou výsledky své práce? Na co jste nejvíce pyšný?

Ano, je to dlouhá doba a povedly se realizovat velké i malé projekty. Největším úspěchem byla realizace výstavby nové kanalizace, rekonstrukce čistírny odpadních vod a částečná rekonstrukce stávající kanalizace nákladem cca 430 miliónů korun. Vybudování protipovodňové hráze, domu volnočasových aktivit, bezpečné přechody, výstavba multifunkčního domu a hasičárny v místní části Veselá, revitalizace rybníků a mnoho jiných. Byl by to dlouhý výčet. Odcházel jsem s pocitem dobře vykonané práce.

S jakými pocity budete na práci starosty vzpomínat? Co Vám povolání dalo či naopak vzalo?

S odstupem času se vzpomíná hlavně na to dobré. Bylo to náročné období na nervové vypětí a mnoho času, včetně večerů a víkendů. Časová náročnost byla na úkor rodiny, na druhé straně bylo ocenění od občanů za dobře odvedenou práci. Teď se to snažím rodině vynahradit. Pomáhám synovi na stavbě, konečně mám čas na  RC modelaření a jiné aktivity.

V jakém stavu jstepředal radnici svým nástupcům? Co vnímáte jako největší problém, který je třeba vyřešit, ale sám jste to již nestihl?

Radnici jsem předával 11.11.2014 plně funkční a v dobré kondici. Při tvorbě rozpočtu se každý rok vycházelo z reálných finančních možností a podle toho se rozhodovalo o realizaci akcí. Žádné město nemá vyřešeny všechny problémy a nové přibývají. Nové vedení je v období přípravy rozpočtu a je na něm, jak vyhodnotí priority. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…