Exvelvyslanec Pojar je překvapen, jak málo teroristických útoků se v Evropě odehrává. Tajné služby prý nejspíš fungují skutečně dobře

22.03.2017 20:05

Moderátorka Světlana Witowská přivítala ve středečním Interview ČT24 bezpečnostního analytika Tomáše Pojara. Toho prý překvapuje, k jak malému počtu útoků v Evropě dochází. Vzhledem k tomu, co se děje na hranicích Evropy, by prý čekal, že útoků bude víc. Ukazuje to mimo jiné, jak dobře pracují bezpečnostní služby v jednotlivých zemích.

Exvelvyslanec Pojar je překvapen, jak málo teroristických útoků se v Evropě odehrává. Tajné služby prý nejspíš fungují skutečně dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pojar

„Do určité míry jsem překvapen, že těch útoků bylo za poslední rok tak málo, jako jich bylo. Vzhledem k tomu, co se děje na hranicích Evropy, je poměrně pravděpodobné, že těch útoků bude více,“ varoval hned v úvodu Pojar. „Ve chvíli, kdy se něco takového stane před britským parlamentem, lze v podstatě vyloučit, že šlo o jiný typ útoku než o politicky motivovaný teroristický útok,“ doplnil host. Britská policie skutečně vyšetřuje útok jako teroristický.

Nedaleko britského parlamentu vjel útočník autem do lidí a posléze došlo k útoku jednoho muže na policisty.

Útokům se dá předejít, ale...

Ukazuje to prý také, že bezpečnostní složky v EU fungují a tajné služby dokážou některým útokům skutečně zabránit. Naplňuje se navíc scénář, v němž se počítalo s tím, že si Evropané na útoky zvyknou, a když nedojde k nějakému útoku kupříkladu celé tři měsíce, mají pocit, že je klid. Přesně před rokem přitom došlo k teroristickému útoku v Bruselu, který byl bohužel mnohem úspěšnější.

„Předejít útokům se nepochybně dá. Jak už jsem říkal, nepochybně k řadě odhalení útoků došlo. Útočníci se zřejmě nedostali z fáze plánování,“ pokračoval v popisu situace host. Británie prý také ukázala, že krizové situace dobře zvládá. Ohrožený prostor byl brzy uzavřen, na místě rychle byly sanitky a tak podobně.

Útok automobilem lze jen těžko předvídat, a když už k němu dojde, dá se mu jen velmi těžko bránit. V okamžiku, kdy útočník z auta vystoupil, však byl poměrně rychle zastřelen, takže už nedokázal napáchat víc škod. I to ukazuje na dobrou práci bezpečnostních složek v zemi.

Lidé, kteří jsou podezřelí z plánování teroristických útoků a posléze odsouzení, si odpykají trest. „Otázkou je, co s nimi bude potom, až tito lidé opustí vězení. Pokud jde o radikály, kteří bojují v řadách Islámského státu, u nich je podstatné, aby zemřeli přímo na bojišti – bez ohledu na to, ze které země do Sýrie přišli.“

„Oni věří, že se po boji za Islámský stát dostanou do nebe, já jsem přesvědčen, že se dostanou do pekla, ale ať už je to, jak chce, je to vlastně situace win-win. Oni věří, že budou v nebi, já věřím, že skončí v pekle, ale podstatné podle mě je, že nebudou tady,“ shrnul někdejší velvyslanec České republiky v Izraeli.

Erdogan je nebezpečný člověk

Nakonec padlo pár slov i k tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi, který Evropě opakovaně hrozí a obviňuje ji z fašizace. Podle Pojara tak činí, aby vyhrál turecké referendum a posílil svoji moc. Právě Turkům se snaží dokázat svou velikost. Pokud v tom bude nějaký čas pokračovat, může to dál komplikovat vzájemné vztahy s EU. „Nezapomínejme, že Erdogan má obrovské ego a je to věřící islamista. To je shrnutí toho, proč to dělá,“ shrnul Pojar. „Erdogan je nebezpečný člověk,“ uzavřel varovně své vystoupení.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …