Expředseda Zelených Liška hlásí z Vídně: Opakování voleb vítám, zvítězila úcta k právnímu státu

01.07.2016 23:00

V Rakousku se bude opakovat druhé kolo prezidentských voleb, v němž napoprvé těsně zvítězil expředseda rakouských Zelených Alexander Van der Bellen nad kandidátem rakouských Svobodných Norbertem Hoferem. Napodruhé ale tyto volby mohou dopadnout jinak. Své k tomu v Událostech, komentářích ČT řekl další bývalý předseda zelených, Ondřej Liška, jenž dnes žije ve Vídni.

Expředseda Zelených Liška hlásí z Vídně: Opakování voleb vítám, zvítězila úcta k právnímu státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Z úst veřejných činitelů je tady slyšet akceptaci a respekt k rozhodnutí ústavního soudu. A mezi lidmi slyším určitou únavu z opakování voleb, že budou muset znovu jít k urnám. Cítím tu však také odhodlání obou kandidátů a jejich příznivců,“ poznamenal Liška na úvod. „Z dlouhodobého hlediska zvítězila úcta k právnímu státu nad úvahami, že opakování voleb nebude levné,“ doplnil v průběhu.

Jinak by prý zůstala pachuť, což by podle hosta byla voda právě na mlýn Svobodných, kteří pronášejí konspirační teorie zpochybňující dnešní pozice státu. Kdyby k opakování volby nedošlo, tak by Svobodní šest let mohli zpochybňovat pozici Alexandra Van der Bellena a právní stát jako celek.

Od květnových voleb se situace v zemi posunula. Svůj vliv bude mít na Rakušany Brexit, ale i politická situace v samotném Rakousku. „Na politické scéně se celkově přitvrdil postoj vůči uprchlíkům,“ doplnil někdejší předseda českých zelených.

V tuto chvíli je prý ale těžké říci, jak zmíněné faktory volby ovlivní. Oba volební týmy se svolávají a hodlají do kampaně vložit maximum energie. Ať už další volba dopadne jakkoli, lidé doufají, že prezident bude mít silnější mandát.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…