Exzmocněnec Klíma rozdal miliony korun vybraným médiím. Výběr neobjasnil

10.03.2023 23:06 | Ze sítí

Jen několik týdnů před svým koncem ve funkci zmocněnce vlády pro oblast médií a dezinformací rozdělil Michal Klíma miliony korun pro vybraná česká média. Podle čeho si daná média vybíral, není jasné. Žádná podrobná dokumentace neexistuje, přiznal Deníku N Úřad vlády. „Co na to Transparency International? Co Milion chvilek?“ volá exhejtman Hašek.

Exzmocněnec Klíma rozdal miliony korun vybraným médiím. Výběr neobjasnil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Klíma, bývalý vládní zmocněnec pro média a dezinformace

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26329 lidí
Miliony korun podle Deníku N Klíma krátce před svým koncem rozdal bez toho, aby zdůvodnil, proč si je dané médium zaslouží. V poslední lednový den podle serveru Úřad vlády uzavřel smlouvu na nákup mediálního prostoru s agenturou Lion Communications  a zaplatil za to přes 7,5 milionu korun bez DPH, která později zadávala do vládou vybraných českých médií reklamní spoty a tištěnou inzerci. Metodu pro rozdělení peněz vláda v zadávací dokumentaci nijak neobjasnila.

Vláda podle zjištění serveru poskytla pouze finální seznam tištěných, internetových a dalších audiovizuálních médií, kterým stát za reklamní prostor v některých případech pošle až stovky tisíc korun, a nebylo nikterak specifikováno, jak Úřad vlády média vybral. „Pouze napsal, že dodavatelé se zavazují reklamu umístit ‚do segmentů médií (mediatypů a subtypů uvedených v mediálním plánu) tak, že budou splněny veškeré parametry příslušných nákupních jednotek zásahu dle jednotlivých mediatypů,‘“ upozornil Deník N na to, že žádná dokumentace k výběru neexistuje.

Exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek k tomu zmínil, že přitom vláda poukazuje na to, že „údajně není na valorizace penzí a bůh ví na co všechno pro obyčejný lid“, a „mezitím se v tichosti činil bývalý zmocněnec přímo na Úřadu vlády“.

„Netransparentně a bez podkladů. Co na to Transparency International? Co Milion chvilek? Co pan nový prezident? Co premiér a vláda? Co parlament? Co státní zastupitelství? A co na to my, kteří to celé platíme ze svých daní?“ dotazuje se na reakci organizací, které často hlasitě hovoří o nutnosti transparentního jednání ve veřejné správě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…