FOTO Gumové projektily, slzný plyn, těžkooděnci. Brno se proměnilo v bojiště

01.05.2015 22:22

REPORTÁŽ Brnem prošly necelé dvě stovky příznivců Dělnické mládeže a s protivládními a protievropskými hesly se snažily oslovit veřejnost na náměstí Svobody i na trase pochodu. Tam se ale několikrát střetli s organizovanou akcí asi dvou tisíc odpůrců. Proti těm nakonec tvrdě zasáhla policie, aby umožnila dokončení předem povolené akce.

FOTO Gumové projektily, slzný plyn, těžkooděnci. Brno se proměnilo v bojiště
Foto: David Daniel
Popisek: Zásah na ulici Lidická

Pochod Dělnické mládeže 1. května v Brně již dlouho před ohlášeným datem vyvolával nesouhlasné reakce a proti jeho konání vznikla, respektive byla obnovena iniciativa Brno blokuje, která již v roce 2011 zabránila obdobné akci, když tehdejší mládežnická organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti chtěla vést pochod přes brněnskou vyloučenou lokalitu s velkým počtem romského obyvatelstva. Brno blokuje tehdy uspělo a pochod skutečně aktivisté zastavili.

Letošní akce pořádaná Dělnickou mládeží neměla tak jako před čtyřmi lety za cíl vyloučenou lokalitu zvanou brněnský Bronx, oficiálně povolený pochod měl tentokrát projít centrem města a jeho trasa byla vedena hlavními ulicemi a náměstími. Organizátoři protestů proti akci Dělnické mládeže se rozhodli pochod zastavit na Malinovského náměstí, kde v ohlášenou dobu uspořádali koncerty a happeningy, které měly podpořit blokádu.

Nestoudné provokaci je třeba bránit

Už před pochodem a jeho blokádou se diskutovalo o legitimitě protestů a samotné akci Dělnické mládeže. Protestů se totiž účastnili představitelé vedení města - náměstci primátora Matěj Hollan (Žít Brno) a Martin Ander (SZ) i představitelé městské části Brno-střed, která pochod povolila. Právě její starosta Martin Landa (Žít Brno) na brífinku před akcí uvedl, že sice nebylo možné pochod zakázat, ale že je třeba alespoň vyjádřit nesouhlas z občanské pozice. „Je to trochu schizofrenní situace a já patřím jednoznačně na stranu blokády i za cenu, že se dopustím přestupku. Nelze porušit zákon tím, že se zakážou projevy odlišného názoru. Při blokádě nehodláme narušovat shromáždění, cílem je jen nenásilně zabránit v jeho průchodu,“ řekl Martin Landa.

Náměstek primátora Martin Ander řekl, že pochod Dělnické mládeže považuje za nestoudnou provokaci zvlášť proto, že je spojen s letošním sedmdesátým výročím konce druhé světové války, která vznikla vinou hnutí, jež mělo stejná ideová východiska jako současná Dělnická mládež. „Neofašisté si vybrali první máj jako prostředek ke své sebeprezentaci a je třeba toto vidění světa odmítnout, proto je legitimní vystoupit proti takovým iniciativám jako je pochod Dělnické mládeže. Tyto akce jdou podle Andera kvůli svému ideovému zaměření za rámec toho, co umožňují české zákony a je třeba se proti nim stavět.

Evropa je byrokratický moloch

Prvomájová akce Dělnické mládeže začala v patnáct hodin na náměstí Svobody, kde se sešlo zhruba sto padesát příznivců, v téže době už přišlo na nedaleké Malinovského náměstí, místo plánované blokády, kolem tisícovky lidí. Akci Dělnické mládeže zahájil Tomáš Vandas, který ve svém vystoupení kritizoval hlavně evropskou politiky. „Evropa je dnes jako organismus ohrožený dvěma druhy bakterií, jedny jsou vnější a druhé vnitřní. Ty vnější se přisávají na organismus a chtějí vysát jeho životodárnou energii a takovými bakteriemi jsou bezpochyby imigranti. Současný multikulti experiment s sebou přináší zvýšení počtu imigrantů a hrozbu islamizace. A druhým, vnitřním typem bakterií jsou politici Evropské unie, kteří umožňují svou nezodpovědnou politikou, že Evropa mění pomalu svou tvář, že se tady staví mešity a zakazují se křesťanské symboly, aby to muslimskou menšinu nepohoršilo. To je realita, a kdo říká, že multikulti experiment neselhal, ten lže. Je nutné říct, že imigranty tady nechceme a oni musí přestat mít pocit, že se o ně Evropa postará,“ řekl na náměstí Svobody v Brně Tomáš Vandas. Kritizoval také zavedené politické strany za to, že přicházejí s myšlenkami, které Dělnická strana sociální spravedlnosti hlásá od počátku svého vzniku, jako například poslankyně Černochová z ODS. Evropskou unii Vandas označil za pouhý byrokratický moloch, ze kterého by měla Česká republika vystoupit. „Je potěšitelné, že v některých evropských státech začíná být patrný nárůst zdravého nacionalismu, a zastávat názory jako máme my. Například ve Francii je nejpopulárnější stranou Národní fronta Marine Le Penové, která by měla vystoupit v českém parlamentu,“ řekl Tomáš Vandas. Přes předchozí ohlášení se na akci neobjevil italský fašista Matteo Caponetti z italské organizace Associazione Culturale Zenit, který se nemohl dostavit kvůli údajné represi italských úřadů, takže si brněnští účastníci vyslechli jen jeho zdravici.

Na trase se bojovalo

Pochod se pak vydal na cestu Brnem, průchod Masarykovou ulicí mu vyklidili policisté a účastníci došli bez konfliktů k hlavnímu nádraží, odkud byli nasměrováni kolem hotelu Grand na Malinovského náměstí. Tam se ale pochod nakonec nedostal, asi na čtvrt hodiny se zastavil před vstupem na náměstí, kde mezi protestujícími Brňany a organizátory pochodu vytvořili bariéru policejní vozy a těžkooděnci. Organizátoři pochodu nakonec přistoupili na změnu trasy a vydali se po malém městském okruhu, aby blokádu obešli. Mezitím policie uzavřela Malinovského náměstí a odpůrci pochodu se tak nemohli s jeho účastníky střetnout. K tomu ale nakonec stejně došlo na Moravském náměstí, kde napříč silnicí zatarasilo cestu několik desítek sedících lidí. Policie průchod uvolnila za použití donucovacích prostředků a většinu sedících musela odvléci násilím na chodník. Pochod pak pokračoval dál, ale podobné scény se opakovaly o pár desítek metrů ještě v ústí Lidické ulice.

K poslednímu incidentu došlo na závěr pochodu opět na náměstí Svobody, kde policisté na koních vytlačovali shromážděné protestující, mezi nimiž byl i senátor Zdeněk Papoušek a bývalý předseda zelených Ondřej Liška. Akci pořadatelé ukončili a k dalším konfliktům nedošlo. „Myslím, že je skvělé, že přišlo tolik lidí a že lidé přestávají být lhostejní. Pamatuji si, že jsme v roce 2002 blokovali akci nácků na náměstí Svobody a bylo nás tam třicet. Letos přišlo dva tisíce lidí a bylo to skvělé,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Ondřej Liška, který byl i mezi demonstranty, kteří vsedě zablokovali pochod.

Podle mluvčího blokády Václava Pecla byla akce proti pochodu Dělnické mládeže úspěšná, i když policie zasáhla tak tvrdě. „Dav získal v určité fázi vlastní dynamiku a policejní antikonfliktní tým to podle našeho názoru už nezvládl. Lidé nenásilně blokovali a přitom byl proti nim použit slzný plyn a gumové projektily bez předchozího varování. Nikdo z demonstrujících se nechoval násilně, to máme ověřeno. I tak jsme ale spokojeni s tím, že se podařilo pochod zablokovat,“ uvedl Pecl. Pokud jde o počty účastníků, vlastního pochodu ulicemi se pod vlajkami Dělnické strany účastnily necelé dvě stovky lidí, proti nim protestovaly asi dva tisíce demonstrantů a policistů v ulicích Brna zasahovalo šest set.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…