FOTO „Hodně se tu š*ká!“ Zavítali jsme do pražských Řeporyjí, kterým vládne „extrémní starosta“ Novotný

29.02.2020 12:50

REPORTÁŽ Navštívili jsme Řeporyje, okrajovou část Prahy, kde svérázným způsobem vládne starosta za ODS, excentrik a někdejší vysoce postavený bulvárník Pavel Novotný.

FOTO „Hodně se tu š*ká!“ Zavítali jsme do pražských Řeporyjí, kterým vládne „extrémní starosta“ Novotný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na procházce po městské části Praha Řeporyje, kde vládne kontroverzní starosta Novotný

Budou do Řeporyjí jednou jezdit turisté toužící poznat působiště „extrémního starosty“ Novotného? Pokud ano, otázkou, kterou budou řešit, je, jak se tam vlastně dostat? Velmi schůdnou variantou, kterou by jim imaginární cestovní kancelář pravděpodobně doporučila, je vlak: typický šourák, loudající se ze Smíchovského nádraží přes malebné Prokopské údolí a takřka panenské Dalejské údolí do Řeporyjí a dále na Beroun.

Kdo se rád projde, může to dokonce „švihnout“ z tzv. Prokopáče, jak mu Pražáci říkají, delší procházkou. Výlet je to pěkný, oblastí bývalých lomů a nalezišti zkamenělin, údolím Dalejského potoka až nahoru do Řeporyjí. Člověk by až nevěřil, že se ještě nachází na území hlavního města.

Druhou možností je pak využít metro (neboli „krtka“, jak metru prý někteří Pražáci říkají, což mi shodou okolností sdělil jeden Řeporyjec) směr Zličín a na Lukách nastoupit na věčně natřískaný autobus, cesta veskrze spíše nepříjemná.

Anketa

Chcete, aby SMER vyhrál slovenské volby a sestavoval vládu?

83%
17%
hlasovalo: 2405 lidí
Řeporyje jsou trochu Praha, trochu vesnice, trochu obojí. „Hodně se tu šuká,“ vyvstane na mysli věta, kterou před delší dobou řeporyjský starosta na Twitteru komentoval vítání nových občánků (nově narozených dětí) své městské části.

První dojmy z místa nám kazí výhled na betonovou hradbu jistého neidentifikovaného sídliště (snad Řepy, možná Zličín) viditelného z horní části obce.

To se lehce napraví poté, co scházíme dolů do starší části obce „extrémního starosty“, k radnici, kde vládne a ze které opakovaně umravňoval neukázněné řidiče a řidičky a kde jedné noci přijímal reportérský tým ruské armádní televize Zvezda. Jen kousek od radnice se nachází železniční přejezd, kde Novotný nedávno nachytal učitelky, jak hnaly děti na červenou přes zavřené šraňky. Bylo z toho před nedávnem na sociálních sítích docela „haló“ a aféra.

Jen kousek od radnice, za tratí, se nachází tzv. řeporyjský „legál“: neboli stěna určená pro legální výmalbu graffiti, asi aby sprejeři tak moc neřádili. Narážíme i na hřiště místního fotbalového týmu. Na něm v čase našeho příchodu jeden ze starousedlíků venčí psa, nehledě na ceduli hlásající „zákaz vstupu“. I respekt a autorita vůči Pavlu Novotnému zde zřejmě má svých hranic.

Pavel Novotný má vlastní pořad na Mall TV (Video: YouTube/Mall)

Děláme kolečko kolem kostelíka, který je dle Novotného slov „chloubou“ této městské části, a končíme na proslulém řeporyjském náměstí U lva. Tomu dominuje pomník padlým vojákům v první světové válce a útulná hospoda U lva, v sobotu odpoledne to vypadá, že zeje prázdnotou, ale třeba ještě neotevřeli. Nezjišťovali jsme to.

Tím, že rád šokuje, se starosta Novotný netají. Nedávno zaskočil například reportéra Seznam Zpráv Dolejšího (PL se tomuto věnovaly ZDE). „Vy jste zvíře, Pavle,“ poznamenal na jeho konto Dolejší, když byl v Řeporyjích na radnici na návštěvě a nestíhal dramaticky rychlé verbální tempo extrémního starosty. „Ale pi*u,“ reagoval Novotný svérázně. Vyhvězdičkované slovo si domyslete.

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním náměstí u ambasády Ruské federace na náměstí Borise Němcova?

3%
97%
hlasovalo: 24479 lidí
Za minulý rok toho Novotný stihl hodně.

Získal pověst „rusobijce“, když „bojoval proti Putinovi“ v bulvární show ruské televize Rossija 1, kde byl podle mnohých v roli odstrašujícího příkladu zneužit ruskou propagandou. To, že se Rusů nebojí, potvrdil i při několika konfrontacích s ruskými novináři. Jedno z těch „nejvíce na hraně“ se odehrálo jedné půlnoci na řeporyjské radnici, kam za extrémním starostou dorazil tým reportérů ruského armádního webu Zvezda (Hvězda). Novotný se na ně připravil, celou událost živě přenášel na Facebook a dokonce před novináři žertovně mával mačetou.

Slovy „znásilním kongres ODS“ šokoval, když zahajoval slovní kanonádu na posledním sjezdu strany (Psali jsme ZDE). „A kdo jste sakra vy? Řeporyje zná celá republika,“ lamentoval Novotný nad tím, že oblastní funkcionáře ODS podle jeho názoru nikdo nezná, zatímco jeho a Řeporyje ano, a dokonce i za hranicemi. Byla to show.

Anketa

Šli byste se zbraní v ruce bojovat za naši zemi?

29%
27%
hlasovalo: 10376 lidí
Nepochybně je tomu tak právě i díky zájmu ruské televize o Novotného kvůli jeho plánu na stavbu nového pomníku osvoboditelům Prahy přímo v Řeporyjích. Kontroverzní je Novotného plán proto, že do něj plánuje začlenit i vojáky Vlasovovy Ruské osvobozenecké armády (ROA). Ti se při Pražském povstání z popudu svého velitele Buňačenka sice angažovali po boku povstalců v boji proti Němcům a hlavnímu městu významně pomohli, na druhé straně se ovšem krátce předtím dopouštěli válečných zločinů po boku nacistů na straně Třetí říše. Mluví se například o zvěrstvech, kterých se Vlasovci měli dopouštět po boku nacistů při potlačování neúspěšného Varšavského povstání. Archivy ale obsahují i zmínky o jejich násilných činech, ke kterým docházelo ke konci války na českém území, tedy na území tehdejšího protektorátu Böhmen und Mähren. Novotný ovšem trvá na tom, že nestaví pomník vlasovcům, ale staví jej těm, kteří osvobozovali Prahu od nacistů.

Proti Novotného záměru začlenit do pomníku i vlasovce protestovali nejenom čeští „fanoušci Ruska“, ale ozvala se i ruská ambasáda. A řeporyjský starosta nelenil. Zareagoval ve svém stylu. Nasedl do motokáry s řeporyjskou vlajkou a na ruské velvyslanectví do Dejvic odvezl dopis Putinovi. „Zavadil, Russia, Ukraine, Jdi domů Ivane,“ hlásil nápis na jedné okenní tabulce, kterou jsme zahlédli v Řeporyjích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…