FOTO Hudba okupace, Putinova rakovina. Prezident je ruský šváb. Sledovali jsme, jak majdanisté „vítají“ diváky koncertu Alexandrovců

18.10.2015 10:09

Během soboty se v Praze nejen demonstrovalo pro a proti uprchlíkům, ale dusno bylo i jinde. V Tipsport aréně v pražských Holešovicích se totiž konal koncert ruského souboru Alexandrovců. Přicházející tisíce lidí „vítaly“ dva tábory. Demonstranti z „Pražského Majdanu“ a rovněž i proruští aktivisté. Žádné konflikty se sice před začátkem odpoledního koncertu nekonaly, přesto se proukrajinští aktivisté dostali do křížku s policií.

FOTO Hudba okupace, Putinova rakovina. Prezident je ruský šváb. Sledovali jsme, jak majdanisté „vítají“ diváky koncertu Alexandrovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpůrci ruské politiky a tedy i protestující proti koncertu Alexandrovců

Letos uplynulo 70 let od konce druhé světové války, a přestože se hlavní oslavy odehrávaly v květnu, tomuto výročí je věnováno letošní turné ruského armádního hudebního souboru Alexandrovci. Světoznámý soubor už koncertoval v několika českých městech a sobotu věnoval dvěma koncertům v Praze. Poté čekají ruský soubor ještě dva koncerty.

Celkem budou Alexandrovci hrát v devíti českých městech. Koncert ve Zlíně v polovině týdne dokonce navštívila první dáma Ivana Zemanová v doprovodu náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky generála Rostislava Pilce.

„Když Alexandr Alexandrov zakládal 12. října 1928 soubor Rudoarmějské písně, jistě netušil, že tento soubor jednou ponese jeho jméno a stane se legendou dvacátého století. V době Velké vlastenecké války uskutečnil soubor víc než tisíc pět set koncertů, z toho 750 v přední linii. A píseň, kterou napsal Alexandr Alexandrov druhý den po napadení Sovětského svazu, uchvacuje dodnes,“ uvedl koncert šéf České asociace rusistů Jiří Klapka a zhruba dvou a půlhodinový koncert začal. Onou úvodní písní je známá skladba Svatá válka, v originálu Svyashchennaya Voyna.

Odpoledního pražského koncertu se zúčastnilo i několik válečných veteránů. Kromě jiných to byl například Tihomir Mirkić, jugoslávský partyzán, nebo Zoe Svobodová-Klusáková, dcera válečného hrdiny a pozdějšího prezidenta Ludvíka Svobody. Koncert začal ve velkolepém stylu, kdy několik členů souboru v uniformách za zvuku fanfár vyneslo na pódium ruskou a českou státní vlajku.

Sportovní hala v pražských Holešovicích byla významně zaplněna a jen těsně před zahájením sklidil velký potlesk od tisíců diváků prezident Miloš Zeman, přestože se akce neúčastnil. Prezident republiky totiž tomuto turné oficiálně udělil svoji záštitu a ve chvíli, kdy to moderátor večera řekl, spustil se potlesk.

Před samotným začátkem koncertu mohla část přicházejících spatřit několik odpůrců akce, aktivistů z hnutí Pražský Majdan. Ti dávali pomocí transparentů i písní najevo svůj nesouhlas s konáním akce. Bylo možné zahlédnout transparenty jako „Alexandrovci – hudba války, okupace, agrese a smrti“, „Rusko – ruce pryč od Ukrajiny“, „Putinova rakovina“ nebo „Okupanti hrají kolaborantům“. Aktivisté měli vyvěšeny nejen vlajky Ukrajiny, ale i NATO či EU.

U silnice měli i obrovský transparent znázorňující Putina jako Hitlera. Postával u nich také antikomunistický aktivista Jan Šinágl, který si po nějakou dobu na mobil natáčel lidi přicházející na koncert. Z reproduktorů jim vyhrávala různá ideově podpůrná hudba včetně skladby útočící na prezidenta Zemana „Náš prezident je ruský šváb“.

PÍSEŇ "RUSKÝ ŠVÁB" SI POSLECHNĚTE ZDE

Proukrajinským demonstrantům ale nastal problém. Po chvíli k nim dorazili dva příslušníci městské policie a upozornili je, že zmíněný zhruba dvanáctimetrový transparent držený na vysokozdvižné plošině je na místě postaven protizákonně. Aktivisté se zprvu snažili odvádět hovor na téma, že jejich demonstrace je nahlášena, ale policie si trvala na svém. Jeden z městských policistů poté ParlamentnímListům.cz řekl, že se čeká na státní policii, která stanoví, zda bude nutné plošinu s transparentem odstranit okamžitě, anebo bude moci zůstat s tím, že věc se bude později řešit ve správním řízení.

Celkově bylo na místě proukrajinských demonstrantů maximálně patnáct. Pouze o několik jednotlivců tak převyšovali proruské aktivisty, kteří akci údajně ani neplánovali a podle vlastních slov se tam pouze zastavili cestou na koncert, aby s pomocí ruských a georgijevských vlajek dali najevo svůj názor. Protože oba tábory stály od sebe sotva deset metrů, musely se policistům zaručit, že nedojde k žádné konfrontaci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…