FOTO Jsem naprd. Neumím míchat maso s vodou a prodávat to. Totalitní stát, zastavte zlo, Babiše do koše, křičelo se vládě do oken

03.06.2015 16:11

Protesty odpůrců zavedení elektronické evidence nebyly nic platné. Před Úřadem vlády se sice pískalo, skandovalo a nadávalo, ale kabinet Bohuslava Sobotky tento frontální útok na živnostníky, jak bývá tento zákon nazýván, jednohlasně odsouhlasil. Kromě europoslance Svobodných Petra Macha a několika dalších politiků se demonstrace zúčastnil i klatovský řezník Pavel Havlíček, jenž ve svém vystoupení přiznal, že on tedy neumí smichat půl kila masa s jakýmsi koktejlem a prodávat to jako kilo uzené kýty.

FOTO Jsem naprd. Neumím míchat maso s vodou a prodávat to. Totalitní stát, zastavte zlo, Babiše do koše, křičelo se vládě do oken
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti zavedení elektronické evidence tržeb a proti Andreji Babišovi, který chce elektronické pokladny zavést

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Půl hodiny před polednem se na pražském Klárově sešli odpůrci elektronické evidence tržeb, kterou měl na programu svého jednání kabinet Bohuslava Sobotky. Akci odstartoval předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach, který upozornil na to, že tímto chystaným krokem vůbec nejde o navýšení peněz do státního rozpočtu. „To by pak nesměl dostat Agrofert, tedy firma vlastněná stoprocentně panem Babišem, daňové úlevy v podobě investičních pobídek ve výši miliardy a půl. To by nesměl dostávat dotace, to by se nesměly prosadit daňové úlevy pro zemědělce v podobě tzv. zelené nafty, to by se nesměly prosadit daňové úlevy na jeho biopaliva,“ tepal Petr Mach předsedu hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše.

Podle jeho slov v této šikaně podnikatelů, jak zavedení elektronické evidence tržeb označil, nejde o vyšší příjmy do státní kasy, ale jde o frontální útok na živnostníky jako skupinu. „Pan Babiš se před volbami vyjádřil, že považuje za nosné pro ekonomiku velké firmy, koncerny, takový ten agrokomplex, jak se to naývalo za minulého režimu. Ale právě živnostníci jsou skupina, která nemá zastání. Velké firmy mají své průmyslové komory, zemědělci mají svou komoru, lobbují u vlády, lobbují v Parlamentu. Živnostníci zastání nemají. Jsou to lidé, kteří dokáží uživit sami sebe, svoji rodinu, nechtějí od státu pomoc. Ale nyní je tu pokus je tímto způsobem zlikvidovat. Přišli jsme sem říci: Už žádné klacky pod nohy,“ prohlásil šéf Svobodných.

Půl kila masa se smíchá s jakýmsi koktejlem a prodává jako kilo uzené kýty

Pak se před shromážděné postavil řezník Pavel Havlíček, jenž si získal pozornost médií tím, když ve svém řeznictví v Klatovech umístil cedule upozorňující, že nevede ani neprodává Babišovy výrobky. „Začnu tím, že živnostníci jsou prý naprd. Tak jsem naprd. Neumím buřty, neumím párky, neumím uzený. Neumím vzít půl kila masa, smíchat ho s koktejlem vody, soli, polyfosfátů, modifikovaného škrobu, barviva a protože celá ta hmota nemá s masem už nic společného, tak proto to potřebuji ještě dochutit glutamanem sodným a podobně. A tuhle směs někdo prodává jako kilo uzené kýty od kosti a říká, že živnostníci neplatí daně, že kradou. Tak já nevím, kdo krade, to rozhodněte vy sami,“ vyzval přítomné Pavel Havlíček.

Demonstrace proti zavedení elektronické evidence tržeb je součástí projektu Už žádné klacky pod nohy Strany svobodných občanů. Zúčastnili se však i zástupci jiných stran. „Když slyším, že pan ministr Mládek říká, že živnostníci jsou paraziti, když slyším, že ministr financí Babiš říká, že živnostníci jsou zbyteční, že v Praze a v Čechách byl vždy důležitý velkokapitál, a když potom slyším pana Faltýnka, předsedu poslanců ANO, který říká, že mu je jedno, jestli to je ústavní, nebo neústavní, že je to potřeba udělat, tak já říkám, že tohle je špatně,“ uvedl podnikatel a předseda pražské ODS Filip Humplík.

Až bude ODS zpátky u moci, evidenci tržeb okamžitě zruší

Upozornil na to, že se nejedná pouze o elektronickou evidenci tržeb, ale je to boj o demokracii, o stát, který známe, o demokratické principy, které vyznáváme. „A já jako podnikatel a živnostník si myslím, že elektronická evidence tržeb je naprostý nesmysl. Tímto krokem se vydáváme na Balkán, jdeme směrem na východ, tam, kde přece nikdo z nás nechce být. Pomozte nám v tom, abychom tuto nesmyslnou věc zastavili. A já slibuji, že ODS, až bude zpátky u moci, tak ji okamžitě zruší,“ připomněl Filip Humplík nedávné vyhlášení předsedy ODS Petra Fialy.

Vedle ODS, kterou na akci zastupovala i pražská zastupitelka a radní Prahy 2 Alexandra Udženija, se ke Svobodným přidala i Pirátská strana, za níž promluvil Roman Kučera. „Já jsem živnostník od roku 1990. Vím dobře, co to obnáší, vím dobře, že to znamená nemít nikdy dovolenou. Neodvádíme tolik na zdravotním a sociálním, ale také ho vůbec nečerpáme. Takže řeči o tom, že jsou živnostnici paraziti, jsou nehorázné. Myslím si, že by bylo dobré, kdyby se živnostníci domluvili a udělali generální svátku, vybrali si k tomu nějaké dobré datum, aby veřejnost opravdu pochopila, co se tady děje. Je to na nás všech,“ konstatoval za Piráty Roman Kučera.

Živnostník je hrdina, který dává práci lidem na malých vesnicích

Přesilu mezi řečníky však měli Svobodní. Jeden z jejich místopředsedů Radim Smetka zmínil, že ti, co jsou ve vládě, žijí v nějaké jiné realitě než on sám či ostatní přítomní, když si neuvědomují, co živnostník společnosti přináší. „Pan Babiš o něm řekne, že je nepoctivej, že krade. Ne, v mých očích to je hrdina. Hrdina, který dává práci lidem na malých vesnicích, kde práce není. Opravdu žiju v nějaké jiné realitě než pan ministr. To zlo musíme zastavit,“ prohlásil Radim Smetka a vysvětlil, že projektem Neházet klacky, který formálně svolal tuto demonstraci, budou Svobodní bojovat proti všem klackům, které jsou házeny živnostníkům pod nohy, a to nejen proti registračním pokladnám.

Další z místopředsedů Jiří Payne položil shromážděným na úvod svého vystoupení dvě otázky: „Máte pocit, že všichni podnikatelé, živnostníci, hospodští, jsou podvodníci? Máte pocit, že drtivá většina podnikatelů jsou podvodníci?“ Pochopitelně se mu dostalo hlasitého ne, což ho vedlo k úvaze, že ministr financí, pokud mu odhadem pět procent podnikatelů neodvádí daně správně, přece nemůže zbytečně obtěžovat poctivé podnikatele, ale musí se soustředit právě na oněch problematických pět procent.

Vláda chce v České republice vybudovat totalitní systém

„Kdybychom v daňovém zákoně, řekněme, jako kompromis zavedli, že elektronickou evidenci tržeb má právo finanční úřad zavést v případě, že zjistí nějaké nesrovnalosti v daňovém přiznání konkrétního podnikatele. Potom by úředníků na ministerstvu nemuselo být pět set a informační systém by nemusel stát stovky milionů. Byla by to jednoduchá záležitost, která by napravila těch pět procent podnikatelů, kteří podvádějí. Vláda ale evidentně neusiluje o to, aby se efektivně a s malými náklady vybíraly daně. Vláda směřuje k tomu, že chce vybudovat totalitní systém v České republice,“ varoval Jiří Payne.

Poté se zhruba stovka přítomných vydala z Klárova k nedalekému Úřadu vlády. V čele průvodu šel europoslanec Petr Mach, který do megafonu vyvolával hesla, k nimž se procesí s gustem přidávalo. A tak cestou znělo: „Babiše do koše!“ „Žádné klacky pod nohy!“ „Stát není firma!“ „Jsme svobodní lidé!“ To vše doprovázelo pískání a nesouhlasné výkřiky na adresu ministra financí od odpůrců zavedení elektronické evidence tržeb, kteří nad hlavami drželi transparenty „Zastavme likvidaci živnostníků“, „Už žádné klacky pod nohy“ nebo také „Zastavte registrační pokladny“.

Babiš prý demonstranty určitě slyšel, ale kabinet i tak návrh jednomyslně schválil

V pravé poledne se k nim na více dvě minuty přidalo kvílení pravidelné zkoušky sirén, což bylo zrovna v době, kdy se pochod zastavil před Úřadem vlády. Hned po umlknutí sirén se pod okny, za nimiž jednala vláda, znovu ozvala osvědčená hesla. „Pan Babiš nás určitě slyšel,“ ujistil na závěr Petr Mach demonstranty a vyjádřil přesvědčení, že se tento pokus zavést elektronickou evidenci tržeb nepovede zavést i díky postoji KDU-ČSL, která ústy ministra zemědělství Mariana Jurečka dala ještě před zasedáním vlády najevo, že nechce, aby byl návrh projednáván, protože obsahuje faktcké chyby.

Optimismus však odpůrcům EET vydržel necelé dvě hodiny, než premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že návrh zákona o evidenci tržeb, který předložilo Ministerstvo financí schválila vláda hlasy všech přítomných ministrů. Vzhledem k rozložení sil ve sněmovně se tak provozovatelé hotelů, restaurací, maloobchodů i velkoobchodů už musí pomalu začít na elektronickou evidenci tržeb připravovat. Z parlamentních stran jsou jednoznačně proti návrhu TOP 09 a ODS. Stejné stanovisko zastává například Asociace podnikatelů a manažerů i Strana soukromníků. Předlohu naopak podporuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…