FOTO Když kříže, tak kříže! Pražané za tmy zúčtovali s prodejnou Lidl

04.09.2017 6:35

Supermarket Lidl zažívá od minulého týdne doslova kritické peklo. Kvůli tomu, že odstranil kříže z řeckých kostelů na obrázcích některých výrobků a ve svých letácích propagujících Řecké dny, se ozval mimo jiné i kardinál Dominik Duka. Na prodejnách Lidlu v Praze 8 se pak dokonce kříže objevily...

FOTO Když kříže, tak kříže! Pražané za tmy zúčtovali s prodejnou Lidl
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„U nás už jen nelajkujeme. Jestli Lidlu chybějí kříže, tak si jich pár můžou vyzvednout u nás v Praze 8,“ napsal ke snímkům předseda Patriotů Jiří Vítek, na jehož facebookovém profilu se fotky poprvé objevily. Vítek kandiduje ve sněmovních volbách na pražské kandidátce Robejškových Realistů. Autor „výzdoby“ je však neznámý.

  • sledujeme téma LIDL

Dle informací ParlamentníchListů.cz pracovníci Lidlu kříže v pondělí ráno sundali. Na sklech prodejny jsou ovšem stále vidět jejich obrysy.

Proti smazaným křížům na letácích se ohradil i kardinál Dominik Duka. Dokonce napsal dopis řeckému velvyslanci v Praze, kterému v celé kauze vyjádřil podporu. Napsal to, že přestože se představitelé obchodního řetězce omluvili, nezbaví se hořké chuti z toho, v jakém světě žijeme.

Anketa

Máte rádi seriál ,,30 případů majora Zemana"?

90%
10%
hlasovalo: 12205 lidí

Původní text ZDE

Duka k tomu dodal, že zatím jde jen o falšování fotografie, brzy však může jít o reálné odstraňování křížů. V dopise řeckému velvyslanci pak uvedl, že naše evropská civilizace je tvořena několika kořeny. „Řecká demokracie a filozofie je jedním z těch nejdůležitějších,“ podotkl s tím, že jejich neznalost, ignorování a potlačování jejich vnějšího výrazu svědčí o prioritách, které mají někteří obchodníci.

„Prosím, abyste přijal těchto pár řádků jako výraz podpory Vaší krásné zemi a také jako výraz odporu před falšováním dějin a útokem na kulturní dědictví celého lidstva,“ uzavřel svůj list Duka.

Lidl se sice za svůj krok již omluvil, ale předtím jej zdůvodňoval politickou a kulturní neutrálností. A ani omluva nezabránila lidem v dalších odsudcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …