FOTO Marihuanový pochod Prahou. Zaštítil ho Hřib, dorazil i předseda Bartoš

04.05.2019 16:35

REPORTÁŽ V sobotu 4. května Prahou pochodovaly tisíce lidí za legalizaci marihuany. Akce s názvem Million Marihuana March se koná každoročně. Letos se pořádá poprvé se záštitou pražského primátora. Pochod odstartoval o půl jedné z Karlova náměstí, trasa vedla přes Václavské náměstí, jeho horní částí, dále pak centrem hlavního města až k cíli, kterým byl ostrov Štvanice.

FOTO Marihuanový pochod Prahou. Zaštítil ho Hřib, dorazil i předseda Bartoš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod a demonstrace za legalizaci konopí s názvem Million Marihuana March. Piráti byli u toho

Právě na Štvanici  akce pokračuje v podobě hudebních vystoupení a odborných besed na téma konopí, za ohlášené účasti předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše a místopředsedy Tomáše Vymazala. Ostatně tím, že by zmírnění a Pirátská strana částečnou legalizaci konopí uvítali, respektive že se jedná o jedno z témat, kterým se věnují dlouhodobě, tím se Piráti nijak netají.

Pirátské vlajky byly četně zastoupeny i v samotném průvodu. Kromě nich bylo vidět i hodně modrých vlajek, praporů se znakem marihuany či ganji, vlajek Jamajky coby Mekky hudebního stylu reggae, ikonického hudebního žánru vášnivých kuřáků marihuany, a ojedinělá vlajka s duhovým motivem.

Mezi účastníky převládala mladší generace. Tomu odpovídala i selekce hudby. Zatímco v centru z alegorického vozu v čele průvodu zněla ještě hudba reggae, směrem ke Štvanici ji nahradila tvrdší elektronická muzika.

Lepší než Vánoce

„Mám sen,“ nesli cedule někteří účastníci. „Konopí je lék, zaslouží náš vděk,“ bylo napsáno na dalších s odkazem na léčivé účinky této prastaré byliny, například v podobě mastí na revmatické problémy. „Legalizujem,“ hlásila další cedule. „Legalizace zase po roce, to je lepší než Vánoce,“ znělo z tlampače vozu v čele průvodu mezi hudbou. „Kouříme rádi. Je tady zase po roce legalizace. Dámy a pánové zvedněte ruce, my rádi kouříme,“ dodal hlas. „Už je to tady. Blížíme se k Václaváku,“ komentoval uvaděč a průvodem se neslo hlasité veselí.

Na Václavském náměstí se průvod stočil směrem nahoru k soše svatého Václava, za značné pozornosti kolemjdoucích a turistů. Ti si tisícihlavý dav příznivců zelené rostliny s gustem fotili a natáčeli na své mobilní telefony.

Jeden z alegorických vozů, červený autobus staršího data s nápisem „Spielmobil“, v obtížné zatáčce zakolísal obklopen davem a nevědomky zacouval do skupinky účastníků průvodu. Řidič nakonec manévr zvládl a Spielmobil vyrazil vzhůru k soše sv. Václava.   

Se záštitou primátora

Letošní ročník kulminuje na pražské Štvanici, kde se čekají koncerty a happeningy ve prospěch legalizace „zelené rostliny“.

„Nazdar lidi, zdravím všechny milovníky a milovnice konopí. Náš průvod s alegorickými vozy úspěšně projel a nyní můžeme začít oficiální program. Rok se s rokem sešel,“ zaznělo z pódia na Štvanici z úst moderátora akce.

Posléze na pódium vystoupil primátor Prahy za Pirátskou stranu Zdeněk Hřib, jenž poskytl letošnímu marihuanovému pochodu oficiální záštitu. „Jsem velice rád, že jsem mohl být prvním primátorem tohoto města, který mohl dát záštitu této akci,“ uvedl Hřib.

Akce bude pokračovat celé odpoledne.

V Kalifornii si legálně zahulíte

Marihuana, kannabis, má podle odborníků řadu léčivých účinků. Její zneužívání ovšem může vést k psychickým problémům.

Legislativa jednotlivých zemí se ve vztahu k marihuaně často velmi liší. V EU legalizací marihuany proslulo například Holandsko. V USA se pak legislativa liší stát od státu. Zatímco na federální úrovni platí striktní zákaz, řada států USA, například Kalifornie, umožňuje rekreační užívání marihuany. V ještě více státech je pak možné tuto látku užívat k lékařským účelům a na předpis. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Jonáš Kříž

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…