FOTO Pozdvižení na Slovensku: Podívejte se, co viselo na budově krajského úřadu

30.08.2015 10:10

Na budově Úřadu Banskobystrického kraje, kde úřaduje kontroverzní politik Marian Kotleba, se v sobotu dopoledne objevily dva černé prapory. Na tom by nebylo nic až tak divného, kdyby se to nestalo v den, kdy si Slováci připomínají výročí Slovenského národního povstání. Informoval o tom server Echo24 s tím, že černé prapory na zmíněné budově vydržely až do poledních hodin, kdy je vlastními silami sundal politik Eduard Chmelár.

FOTO Pozdvižení na Slovensku: Podívejte se, co viselo na budově krajského úřadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proslovu se ujímá župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Župan Banskobystrického kraje Kotleba teď podle serveru SME.sk může čelit trestnímu stíhání. Kotleba ale tvrdí, že prapory byly vyvěšeny na uctění padlých. Slovenská média ovšem připomínají, že v minulosti o partyzánech mluvil jako o banditech.

Kotleba na svém facebookovém profilu napsal tento komentář: "Smuteční vlajky byly na budově úřadu Banskobystrického samosprávního kraje vyvěšeny jako vzpomínka na padlé v SNP, které se nejvíce dotklo právě obyvatel současného Banskobystrického samosprávního kraje. Stržení těchto vlajek považujeme za projev hluboké neúcty vůči životům vyhaslým v tomto povstání. Je politováníhodné a příznačné, že smuteční vlajky za oběti povstání strhávají z politických důvodů právě ti, kteří nejvíce mluví o míru a o úctě k životu."

Další slovenský politik, Ľudovít Kaník, v tom spatřuje propagaci fašismu a zvažuje na kontroverzního župana podat trestní oznámení. „Vyjadřovat černými zástavami smutek nad tím, že SNP vzniklo, a to ještě na oficiální budově, která je sídlem samosprávného kraje, je propagace fašismu,“ řekl Kaník.

  • Celý text je ZDE

I když není jisté, jestli prapory vyvěsil přímo Kotleba, popřípadě zda někoho pověřil jejich vyvěšením, zkušenosti z minulosti prý nasvědčují, že jde o pravděpodobnou verzi. Například loni se u příležitosti oslav výročí SNP na krajském úřadě objevil transparent s protiamerickým nápisem „Yankees go home! Stop NATO!“.


(Zdroj: Facebook Banskobystrického samosprávního kraje)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…