FOTO Pozor, zbystřete: Proti Zemanovi. Na obranu ČT. Palce drží nadace založená Georgem Sorosem. Čtěte, co se chystá

13.03.2018 18:02

Velký sjezd „pražské kavárny“? S trochou nadsázky by se tak dalo nazvat setkání aktivistů, nejrůznějších iniciativ a neziskovek, které minulou sobotu proběhlo v pražském divadle Archa. Aktivisté na místě několik hodin koordinovali činnost a společně ladili noty pro další demonstrace a jiné akce na záchranu české demokracie. Akci veřejně podporovala nadace Open Society Fund, která dříve spadala pod nadnárodní síť George Sorose.

FOTO Pozor, zbystřete: Proti Zemanovi. Na obranu ČT. Palce drží nadace založená Georgem Sorosem. Čtěte, co se chystá
Foto: ReproFoto Facebook.com
Popisek: Organizátor demonstrací Tomasz Peszynski

Velké demonstrace neprobíhají jen na sousedním Slovensku, ale i v Česku. Protibabišovská akce na Václavském náměstí, jejímž výsledkem byla rezignace komunisty Ondráčka z čela komise pro GIBS, už proběhla a chystají se další.

Anketa

Vadí vám, že Andrej Babiš vládne tak dlouho bez důvěry?

12%
88%
hlasovalo: 13462 lidí

Má jít o protesty na záchranu demokracie před Babišem, Zemanem a proti těm, kteří chtějí údajně zlikvidovat svobodnou a nezávislou veřejnoprávní Českou televizi.

Koordinaci občanských iniciativ, neziskovek a aktivistů veřejně podpořila nadace Open Society Fund Praha (OSF), tedy organizaci, která v Česku před lety vznikla coby pobočka mezinárodní sítě neziskovek financovaných miliardářem Georgem Sorosem. Nyní sice nadace tvrdí, že je na nadnárodní Sorosově síti nezávislá, myšlenky „otce zakladatele“ však nadále podporuje.

Divadlo Archa zve všechny, kterým není naše společnost lhostejná, na společné setkání. Budou se hledat konkrétní odpovědi na otázky: Jak dál? Jak spolu můžeme začít mluvit? S kým je potřeba hovořit? Jak správně organizovat aktivity zdola? Jak vytvářet sítě spolupracujících organizací? Už dnes od 15.00,“ stálo minulou sobotu ráno na facebookové stránce Nadace Open Society Fund.

Nutno podotknout, že podle vyjádření šéfa pražské OSF již tato organizace není přímo podřížená nadnárodní Sorosově síti, nicméně se stále drží ideálů svého „otce zakladatele“.

„George Soros - zastánce otevřené společnosti, demokracie, svobody a aktivní občanské společnosti - přispěl v roce 1992 k založení Nadace Open Society Fund Praha. Přesto, že od roku 2012 už nejsme součástí sítě Open Society Foundations, stále podporujeme aktivní sebevědomou občanskou společnost, v níž jsou lidé schopni hájit své zájmy. Za 25 let jsme podpořili mnoho témat, jako například prevenci drogové závislosti, paliativní péči nebo studium v zahraničí skrz stipendia,“ stojí na profilu OSF na Facebooku.

Ale zpět ke „kavárenskému sjezdu“. Účelem širokého srazu aktivistů bylo, aby se společně setkali jednotlivci, iniciativy a organizace, které podporují konkrétními kroky demokratický vývoj naší země. „Neformální konference v pracovních skupinách se závěrečným plénem. Jejím smyslem je učinit další krok ke vzájemnému propojení aktivit, které v současné době vznikají a působí na sobě nezávisle,“ popisovali organizátoři.

Závěry mnohahodinového koordinačního setkání na sociální síti shrnul aktivista Michal Majzner. Jedním z důležitých závěrů podle něho byl vznik skupiny podporovatelů vzájemné koordinace a „občanský rozcestník“, kde lze nalézt odkazy a kalendář demonstrací, shromáždění a petice. Majzner vše označil tzv. hashtagem „České jaro 2018“.

Na facebookových profilech několika účastníků lze nalézt bohaté fotogalerie z celého setkání, které nejspíš trvalo až do večerních hodin. Na akci nechyběl neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer, neúspěšný kandidát do Sněmovny Hayato Okamura, letitý organizátor demonstrací a proukrajinský aktivista Tomasz Peszynski nebo antizemanovský aktivista Šimon Hlinovský. Nechyběl ani šéf Knihovny Václava Havla Michael Žantovský a miliardář Karel Janeček.

A co všechno aktivisté na svém „sjezdu“ upekli? Třeba koordinovali demonstraci na záchranu České televize před prezidentem Zemanem. „Zemane, ČT nedáme!“ zní název akce, která se na pražském Václavském náměstí uskuteční už ve středu večer. Tedy ve stejný čas, kdy bude na Pražském hradě probíhat koncert na počest druhé prezidentské inaugurace Miloše Zemana.

Hned den poté, ve čtvrtek 15. března sjednocený web koordinující aktivity bojovníků za demokracii zve na „Výstražnou stávku studentstva“ a v sobotu 17. března pak na „Shromáždění proti rasismu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …